Zomer: KinderKompaskaart van juli

01-07-2019

 

Deze maand staat de wijzerkaart ‘Zomer’ centraal. De zomer gaat over bloei, in de zomer laat de natuur zich van haar uitbundigste kant zien. Er zijn veel kleuren en geuren buiten. Insecten kruipen, zoemen en fladderen in het rond. Bomen staan vol in het blad en nemen maximaal zonlicht op met hun bladeren. Het is het seizoen van stralen en pronken. Alles komt tot volle wasdom en ontplooiing.

Ga zo vlak voor de zomervakantie, of aan de start van de zomervakantie, eens na waar jij nu staat. Wat heb je bereikt? Waar werkt je naar toe? Waar kun jij trots op zijn? Waar mag jij mee pronken? En doe je dit ook? Kun je genieten van wat je tot nu toe hebt bereikt? Wat kun jij deze zomer vieren? Neem eens de tijd om over deze vragen na te denken. Schrijf er wat over op dan kun je het later nog eens teruglezen.

Misschien kun je al nieuwe plannen maken voor na de zomer. Of je stelt dit nog even uit en gaat eerst genieten van de lange dagen en wat meer vrije tijd.

Hoe je deze zomer ook gaat beleven: zeilend, zwemmend, luierend, fietsend, tuinierend, lezend, huppelend… geniet ervan en laat als het kan even de boel de boel.

Inspiratiekaart 'Herfst'

Hoera, het is weer herfst! Een seizoen waarin er veel verandert in de natuur: bladeren verkleuren en vallen van de bomen, paddenstoelen verschijnen, bloemen laten hun zaden vallen, het licht wordt zachter, de lucht vochtiger. Dieren en planten bereiden zich voor op de komende winter. Een ideale tijd om met een mand of tas het bos in te gaan en herfstschatten te verzamelen. Een leuke manier om dit te doen is via een 'scavenger hunt'. Een soort speurtocht in de natuur. Maak hiervoor voordat je vertrekt een lijstje met materialen die je wilt vinden. Een tiental stuks is voldoende. Wat kun je zoal op het lijstje zetten? Een eikel, een geel herfstblad, een groen glimmend blad, een stukje schors, een veer, een rode bes, een dennenappel, een grasspriet, een tak en een uitgebloeide bloem. Of 10 materialen met geur of 10 groentinten of 10 eikels van klein naar groot. Je kunt eindeloos variëren. Met kinderen is het altijd een succes. Maak weer thuis een plekje vrij voor je verzamelde materialen. Zo haal je de herfst een beetje in huis.