Rianne Joosten

Na het VWO (geslaagd in 1989), koos ik voor een MBO-opleiding, bloemsierkunst. Geen voor de hand liggende keuze. Ik wilde een vak leren, met mijn handen iets kunnen maken.

Vakmanschap vind ik nog steeds erg belangrijk. Ik vervolgde mijn opleiding aan de STOAS Hogeschool en werd docent Bloem & Vormgeving. Eerst combineerde ik het lesgeven met werken in een bloemenwinkel. Ik had een eigen bedrijf en gaf cursussen Plantaardig Vormgeven, deed etaleerwerk, maakte versieringen en gaf les in België (Plantaardige Leergangen in Geel), lekker vrij zonder regels. Vanaf 1999 ging ik fulltime lesgeven als docent Bloem & Vormgeving aan de Tuinbouwvakschool Vught (nu Helicon Opleidingen in Den Bosch), een toonaangevende opleiding voor bloemisten in die tijd. Een warm bad met inspirerende collega’s. Vanaf dat moment ging ik ook weer studeren, Onderwijskunde aan de Erasmusuniversiteit in Nijmegen (afgestudeerd in 2006, eindscriptie over coöperatief leren in een digitale leeromgeving). Het leverde me een brede kijk op onderwijs en nieuwe uitdagingen op. Ik kon het lesgeven nu combineren met het vernieuwen van het onderwijs en het coachen van collega’s. Ik volgde naast m’n werk diverse trainingen in coaching (SVIB coaching, video-interactiebegeleiding). Toen de kinderen werden geboren deed ik een stap terug, ik kreeg het niet meer gecombineerd naar mijn zin.

In 2008 begon ik weer voor mezelf en startte ik met wat nu Meer Tinten Groen heet. De naam is ontstaan tijdens het kijken naar een kinderprogramma over panda’s. Panda’s zien veel Meer Tinten Groen dan wij mensen. “Wat bijzonder, dat zou ik ook wel willen!” riep ik uit. “Maar dat kun jij al” reageerde 1 van m’n dochters. Toen ik hier over nadacht, vond ik het een prachtige en passende bedrijfsnaam. Meer Tinten Groen opent je ogen voor de schoonheid en kracht van de natuur, zorgt voor meer verbinding met alles wat groen is en geeft je creativiteit meer tinten en mogelijkheden.

De training Contact met je Natuur is de langstlopende activiteit van Meer Tinten Groen en ging in 2011 van start. Ik volgde een opleiding tot intuïtief tekentherapeut voor kinderen en ontwikkelde een creativiteitstraining waarbij ik alles wat ik tot dan toe aan ervaring had en wat ik nieuw leerde samenvoegde. Gericht op het werken met kinderen, dus speels en open. De cursisten van toen, waarvan er nu nog steeds aan de training deelnemen, waren zowel deelnemers als mede-ontwikkelaars. Het resulteerde in een unieke training en uiteindelijk ook de coachingmethode het KinderKompas. Om mijn eigen creativiteit een boost te geven startte ik in 2017 met de opleiding Monumentaal / Mixed Media aan de Academie in Arendonk. Vanaf toen kwam er ook meer kunst in de training. Een rode draad blijkbaar: wat ik leer geef ik door. Wat ik doe blijft hierdoor ook in verandering. Net als de activiteiten van Meer Tinten Groen. Momenteel maak ik zelf weer veel werk. Kunst met een kleine k, projecten vaak startend vanuit de natuur of liever nog in de natuur.

Inspiratiekaart 'Metamorfose'

Plant een zaadje. Pak een vel papier en teken er een cirkel op in je favoriete kleur. Geef lekker wat kleur aan de cirkel. Teken nu met bruintinten een 'bodem' in het onderste deel van de cirkel (ong. ⅓ van de cirkel). Teken 5 zaden, van links naar rechts, op ongeveer gelijke afstand in de bodem. Het eerste zaadje laat je nu al tekenend groeien. Het linkerzaadje blijft zoals die is gezaaid, daar teken je verder niets bij. Teken uit het 2de zaadje een kiemplant (geef het zaadje wortels, een stengel, en een paar blaadjes). Het 3de zaadje is een stap verder: meer wortels, langere stengel / vertakkingen, meer bladeren, steviger van kleur. Het 4de zaadje is een volwassen plant met een bloemknop of al open bloemen. Zaadje 5 draagt volop bloemen of zelfs vruchten. Wat voor plant heb je laten groeien? Een fantasieplant, een bestaande plant, bloeiend of vruchtdragend? Alles is mogelijk op papier!