Rianne Joosten

Na het VWO (geslaagd in 1989), koos ik voor een MBO-opleiding, bloemsierkunst. Geen voor de hand liggende keuze. Ik wilde een vak leren, met mijn handen iets kunnen maken.

Vakmanschap vind ik nog steeds erg belangrijk. Ik vervolgde mijn opleiding aan de STOAS Hogeschool en werd docent Bloem & Vormgeving. Eerst combineerde ik het lesgeven met werken in een bloemenwinkel. Ik had een eigen bedrijf en gaf cursussen Plantaardig Vormgeven, deed etaleerwerk, maakte versieringen en gaf les in België (Plantaardige Leergangen in Geel), lekker vrij zonder regels. Vanaf 1999 ging ik fulltime lesgeven als docent Bloem & Vormgeving aan de Tuinbouwvakschool Vught (nu Helicon Opleidingen in Den Bosch), een toonaangevende opleiding voor bloemisten in die tijd. Een warm bad met inspirerende collega’s. Vanaf dat moment ging ik ook weer studeren, Onderwijskunde aan de Erasmusuniversiteit in Nijmegen (afgestudeerd in 2006, eindscriptie over coöperatief leren in een digitale leeromgeving). Het leverde me een brede kijk op onderwijs en nieuwe uitdagingen op. Ik kon het lesgeven nu combineren met het vernieuwen van het onderwijs en het coachen van collega’s. Ik volgde naast m’n werk diverse trainingen in coaching (SVIB coaching, video-interactiebegeleiding). Toen de kinderen werden geboren deed ik een stap terug, ik kreeg het niet meer gecombineerd naar mijn zin.

In 2008 begon ik weer voor mezelf en startte ik met wat nu Meer Tinten Groen heet. De naam is ontstaan tijdens het kijken naar een kinderprogramma over panda’s. Panda’s zien veel Meer Tinten Groen dan wij mensen. “Wat bijzonder, dat zou ik ook wel willen!” riep ik uit. “Maar dat kun jij al” reageerde 1 van m’n dochters. Toen ik hier over nadacht, vond ik het een prachtige en passende bedrijfsnaam. Meer Tinten Groen opent je ogen voor de schoonheid en kracht van de natuur, zorgt voor meer verbinding met alles wat groen is en geeft je creativiteit meer tinten en mogelijkheden.

De training Contact met je Natuur is de langstlopende activiteit van Meer Tinten Groen en ging in 2011 van start. Ik volgde een opleiding tot intuïtief tekentherapeut voor kinderen en ontwikkelde een creativiteitstraining waarbij ik alles wat ik tot dan toe aan ervaring had en wat ik nieuw leerde samenvoegde. Gericht op het werken met kinderen, dus speels en open. De cursisten van toen, waarvan er nu nog steeds aan de training deelnemen, waren zowel deelnemers als mede-ontwikkelaars. Het resulteerde in een unieke training en uiteindelijk ook de coachingmethode het KinderKompas. Om mijn eigen creativiteit een boost te geven startte ik in 2017 met de opleiding Monumentaal / Mixed Media aan de Academie in Arendonk. Vanaf toen kwam er ook meer kunst in de training. Een rode draad blijkbaar: wat ik leer geef ik door. Wat ik doe blijft hierdoor ook in verandering. Net als de activiteiten van Meer Tinten Groen. Momenteel maak ik zelf weer veel werk. Kunst met een kleine k, projecten vaak startend vanuit de natuur of liever nog in de natuur.

Inspiratiekaart 'stilte'

Tijd voor jezelf. In de wintertijd trekt de natuur zich terug. Misschien kun jij hier nu ook even tijd voor nemen? Met een wandeling in de frisse buitenlucht of binnen met een kop thee bijvoorbeeld. Meer hoeft het niet te zijn. De volgende eenvoudige tekenopdracht past hier goed bij. Zet een rustig muziekje op en pak een vel papier en kleurpotloden. Ga op de muziek met een kleur naar keuze golvende lijnen maken. Hoe maakt niet uit, het kan niet fout. Als de muziek is afgelopen dan zet je ergens op het papier een cirkel ter grootte van een sinaasappel. Kleur nu deze cirkel stukje bij beetje in. In de kleuren die je wilt. Laat je leiden door de lijnen die door de cirkel lopen. Er ontstaat een cirkel vol kleur, een soort toverbal. Knip de cirkel uit en geef hem een mooi plekje.