Rianne Joosten

Na het VWO (geslaagd in 1989), koos ik voor een MBO-opleiding, bloemsierkunst. Geen voor de hand liggende keuze. Ik wilde een vak leren, met mijn handen iets kunnen maken. Ik vervolgde mijn opleiding aan de STOAS Hogeschool en werd docent Bloem & Vormgeving. Eerst combineerde ik het lesgeven met werken in een bloemenwinkel. Ik had een eigen bedrijf en gaf cursussen Plantaardig Vormgeven, deed etaleerwerk, maakte versieringen en gaf les in België (Plantaardige Leergangen in Geel).

Vanaf 1999 ging ik fulltime lesgeven als docent Bloem & Vormgeving aan de Tuinbouwvakschool Vught (nu Helicon Opleidingen in Den Bosch). Een warm bad met inspirerende collega’s. Vanaf dat moment ging ik ook weer studeren: Onderwijskunde aan de Erasmusuniversiteit in Nijmegen (afgestudeerd in 2006, eindscriptie over coöperatief leren in een digitale leeromgeving). Het leverde me een bredere kijk op onderwijs en nieuwe uitdagingen op. Ik ging het lesgeven combineren met het vernieuwen van het onderwijs en het coachen van collega’s. Diverse trainingen in coaching (SVIB coaching, video-interactiebegeleiding, natuurcoaching) gaven praktische handvaten.

In 2008 begon ik opnieuw voor mezelf en startte ik met “Meer Tinten Groen”. De naam is ontstaan tijdens het kijken naar een kinderprogramma over panda’s. Panda’s zien veel Meer Tinten Groen dan wij mensen. “Wat bijzonder, dat zou ik ook wel willen!” riep ik uit. “Maar dat kun jij al” reageerde een dochter. Toen ik hier over nadacht, vond ik het een prachtige en passende bedrijfsnaam. Meer Tinten Groen opent je ogen voor de schoonheid en kracht van de natuur, zorgt voor meer verbinding met alles wat groen is en geeft je creativiteit meer tinten en mogelijkheden.

De training Contact met je Natuur is de langstlopende activiteit van Meer Tinten Groen en ging in 2011 van start. Ik volgde toen een opleiding tot intuïtief tekentherapeut voor kinderen en ontwikkelde een creativiteitstraining waarbij ik alles wat ik tot dan toe aan ervaring had en wat ik nieuw leerde samenvoegde. Gericht op doen, hoofd/hart/handen, speels en open. Het resulteerde in een unieke training en uiteindelijk ook de coachingmethode het KinderKompas. Tussendoor ook nog aan de Kleine Tiki ‘Kunstzinnig Dynamisch Coachen’ gedaan. Puur creatief bezig zijn, in, en in samenwerking met, de natuur is wat ik het allerliefste doe en overbreng.

Om mijn eigen creativiteit een boost te geven startte ik in 2017 met de opleiding Monumentaal / Mixed Media aan de Academie in Arendonk (afgestudeerd in 2022). Vanaf toen kwam er ook meer kunst in de training. Een rode draad: wat ik leer geef ik door. Wat ik doe blijft hierdoor ook in verandering. Net als de activiteiten van Meer Tinten Groen.

Inspiratiekaart 'in de war'

De natuur is dit voorjaar een beetje in de war. Alles groeit en bloeit eerder dan normaal. Komend weekend tikken we zelfs al zomerse temperaturen aan. Ik raak er ook een beetje van in de war. Wat mij helpt als ik wat in de war ben is het ordenen van dingen. Doe daarom net als mij en ga buiten eens op zoek naar allerlei kleine dotjes kleur: stukjes van bladeren (de vele tinten groen die er nu zijn, ongelooflijk!) en stukjes van bloemen die nu bloeien bijvoorbeeld. Orden ze dan van licht naar donker of maak een kleurenverloop zoals in de kleurencirkel. Van geel via oranje naar rood naar paars naar blauw en dan via groen weer naar geel. Brengt mij rust in mijn hoofd en ik word ontzettend blij van al die kleuren. En o ja, op een neutrale ondergrond werkt het het beste, presentatie doet ertoe!