Blog

Maan: KinderKompaskaart van februari

Maan: KinderKompaskaart van februari

01-02-2019

De wijzerkaart “Maan” is 1 van mijn favoriete kaarten! Ik vind de maan fascinerend, kijk vaak omhoog ’s avonds om te zien wat voor maan er aan de hemel staat. Onlangs was dat nog een hele bijzondere maan: een bloedmaan, tijdens de totale maansverduistering. Heb je het ook gezien ’s morgens vroeg? En hoe fel verlicht de volle maan stukje voor stukje weer tevoorschijn kwam, magisch vond ik het.

De maan is voor mij onlosmakelijk verbonden met het vrouwelijke, intuïtie en onderbewustzijn. De maan heeft voor mij ook te maken met onontgonnen gebied wat je kunt verkennen, iets onderzoeken wat je nog niet weet. Ik word er bijna poëtisch van, de maan is als een soort wereldnachtlamp. Lumineus en wonderbaarlijk, getijdenmeesteres, een soort hemelse sneeuwbal. De maan heeft iets melancholisch maar ook beschermend, als trouwe begeleider van de aarde. Een soort maatje.

 

Op de kaart is een meisje afgebeeld dat op een zachte manier contact maakt met het paard (als symbool voor het zielsleven). De volle maan (staat voor het op en top vrouw zijn) wordt gespiegeld in de vijver staat voor het onbewuste, dat wat er wel is maar waar je je niet bewust van bent). Het landschap is het uitzicht dat ik zie als ik bij ons buiten sta. Met natuurlijk de beuk, de vijver en de weilanden. De afgebeelde viooltjes onderin de tekening staan voor bescherming en ondersteuning. In het boekje dat bij het KinderKompas hoort staat nog meer uitgelegd over de symboliek die bij deze kaart extra belangrijk is.

 

Als je in een melancholische bui bent, zet dan eens muziek op met de maan als onderwerp. Er zijn veel ‘lunaire’ liedjes. Een paar van mijn favorieten: “Claire de lune” van Debusssy,  “Fly me to the moon” van Frank Sinatra, “La lune” van Zaz, de Mondscheinsonate van Beethoven, “Deze stand van de maan” van de Dijk of “Moonlight shadow” van Mike Oldfield. Ik houd me aanbevolen voor  muzikale “maantips” want de maan is ook muzikaal een plaatje.

Lees meer

Winter: KinderKompaskaart van januari

Winter: KinderKompaskaart van januari

05-01-2019

Op de KinderKompaskaart “Winter” is een tafereel te zien zoals kinderen de winter graag zien: met veel sneeuw en ijs. Een winter zoals die niet meer zo vaak voorkomt bij ons! Voor de een is dit beeld het fijne van de winter: sneeuw en ijs in een verstild en kaal landschap. Voor de ander betekent de winter vooral binnen zijn, lekker warm wegduiken in een dekentje op de bank met de kaarsen aan.

De winter heeft meerdere gezichten. Het is in de natuur het seizoen van de winterslaap, van het opbouwen van nieuwe energie. Dieren en planten bereiden zich voor op de lente die altijd weer gaat komen. De kracht van de natuur zit in dit seizoen in de grond, daar is van alles gaande. Uiterlijk is er rust, innerlijk is er groei.

In de winter word je op jezelf teruggeworpen en kun je iets in jezelf onderzoeken waar je nog niet aan toe bent gekomen of wat nu aandacht vraagt. Als het KinderKompas deze kaart aanwijst dan is het tijd voor bezinning. Je zoekt rust en wilt stil zijn. Misschien zijn er zaken die even met rust gelaten moeten worden. Tijd om even stil te staan.

Lees meer

Ster: KinderKompaskaart van december

Ster: KinderKompaskaart van december

03-12-2018

In december staat de KinderKompaskaart ‘Ster’ centraal. Een ster straalt in het donker en is een bron van licht. Dat is fijn in deze tijd waarin de dagen korter worden en de nachten langer. Een ster staat ook voor wensen en nieuwe kansen. Als een ster valt dan mag je een wens doen! Een ster brengt geluk en laat je stralen van binnen van buiten. Onderstaand gedichtje van Monique en Hans Hagen (uit het boek ‘Jij bent de Liefste’) sluit hierbij aan.

WENS

als de maan komt
valt de nacht
ik val nog niet in slaap
ik kijk omhoog
ik wacht
als er een ster valt
zeg ik stil
wat ik het allerliefste wil

De decembermaand is de tijd dat we het in huis gezellig maken met kaarsen en andere lichtjes. We richten ons meer naar binnen. De ster past goed bij de lichtfeesten die gevierd worden. Feesten die extra licht in ons dagelijks leven brengen. Zo is St. Maarten al voorbij en Advent net gestart. Iedere week richting kerst wordt meer licht ontstoken. In Scandinavie vieren ze ook nog St. Lucia. Het grootste lichtfeest is Kerstmis. We vieren dan de komst van het licht op aarde in de vorm van de geboorte van een kind. Een ster wijst aan waar het kindje geboren is. Na de kerst lengen de dagen weer en komt er iedere dag meer natuurlijk licht. Het licht heeft het donker overwonnen.

Ga deze maand eens naar buiten op een heldere avond en verbaas je over de vele sterren. Of over alle kerstverlichting die buiten te zien is. Er is meer licht dan je misschien verwacht. Wie weet zie je een vallende ster en kun je een wens doen! Ik wens je een stralende decembermaand toe.

Lees meer

Aarde: KinderKompaskaart van november

Aarde: KinderKompaskaart van november

02-11-2018

De wijzerkaart Aarde laat de letterlijke gelaagdheid van onze aarde zien. Een rijkdom aan lagen en kleuren. Zo zie je lagen onder de grond, toplagen waarin van alles groeit en waarop wij leven tot aan hoge gebergtes toe. Onze planeet aarde herbergt vele landschappen en vele soorten leven. Het woord ‘aarde’ heeft dan ook vele lagen en betekenissen. Aarde geeft ons stevigheid, als je goed ‘geaard’ bent dan sta je met beide voeten op de grond. Best belangrijk in de hectische tijd waar afleiding en prikkels de hele tijd op ons af komen. Als je ergens ‘goed de aard hebt’ dan heb je het naar je zin. Maak eens een flinke herfstwandeling deze maand waarbij je stevig stapt en contact maakt met de aarde waar je op loopt. De geur van de aarde in de herfst vind ik een van de lekkerste geuren die er is. Laat eens een handje grond door je handen glijden en ruik eraan of wandel op een regenachtige herfstdag door het bos. Dan ruik je vast wat ik bedoel. De aarde geeft ons veel, is een bron van leven (wordt ook wel Moeder Aarde genoemd). In de aarde groeit een groot deel van ons eten. Het is fijn als ‘zaadjes in goede aarde vallen’, dit levert prachtige resultaten op. Met je handen in de aarde werken, bollen planten of andere klussen in de tuin doen, brengt je in je lijf en ontspant. Werken met klei, gemaakt van aarde, vinden de meeste mensen (groot en klein) fijn om te doen en heeft hetzelfde effect. Alleen het kneden van de klei is al voldoende. Aarde is één van de vier klassieke elementen en heeft een link met een aantal sterrenbeelden (stier, maagd, steenbok). Aarde staat als element voor het concreet maken van iets en daar wil ik voor nu mee afsluiten. Want alles over de aarde vertellen kan gewoon niet, dat is zo veel! Ga eens voor jezelf na wat ‘aarde’ voor jou betekent. Als het KinderKompas deze kaart aanwijst dan is het tijd om een idee tastbaar te maken, om letterlijk iets op de aarde te zetten.

Lees meer

Herfst: KinderKompaskaart van oktober

Herfst: KinderKompaskaart van oktober

28-09-2018

 

Hoera het is herfst! Mijn favoriete seizoen, als ik moet kiezen tenminste. Ik hou van de doorleefde kleuren en geuren in de herfst, de dikke lagen bladeren, rijpe vruchten en bessen, rozenbottels, kweeperen, mispels en pompoenen, stormachtig weer en natuurlijk appeltaart. Het is feest in de natuur, de natuur deelt haar mooiste schatten uit. Zeker na stormachtig weer ligt er veel moois zomaar voor het oprapen.

Herfst is ook dat het eerder donker wordt, we mogen meer naar binnen. We trekken ons weer meer terug in onze huizen. De energie keert naar binnen in plaats van naar buiten. Voed je daarom met fijne binnen momenten. Waarschijnlijk zijn dat momenten die je van binnen verrijken zoals lezen, muziek maken of luisteren, koken, samen eten, een gezelschapsspel doen, knutselen… Sta eens stil bij waar jouw binnenste blij van wordt!

De herfst is het seizoen van oogsten, overvloed en verzamelen maar ook van loslaten en opruimen. Als het KinderKompas deze kaart aanwijst dan is het tijd om even stil te staan bij wat er op dit moment bij je speelt. Wil je je successen vieren? Of is het tijd om iets los te laten? Tijd om ergens afscheid van te nemen? Ben je toe aan verandering? Of stormt het juist te veel in je leven? Het kan allemaal in de herfst. De kaart nodigt je uit om de balans op te maken. De doe-opdracht “boomtekening” kan hierbij helpen. Succes!

Lees meer

Kiezen: KinderKompaskaart van september

Kiezen: KinderKompaskaart van september

30-08-2018

 

Hallo, hier is weer een nieuwe blog over het KinderKompas. Deze zomer heb ik echt even de boel de boel gelaten, das goed gelukt! Vandaar dat er geen KinderKompaskaart van de maand augustus geweest. In plaats daarvan heb ik volop van de zon en de rust genoten. En nu heb ik veel zin om weer op te starten!

In de maand september staat de KinderKompaskaart ‘Kiezen’ centraal. Dit is een kaart die duidelijkheid kan geven bij de keuzes die bij jou nu aan de orde zijn. Waarschijnlijk heb je in de vakantie stil gestaan bij hoe je je dagelijks leven invult. Hoe besteed je je tijd? Waar wil je meer of minder tijd aan besteden?  Wat voelt goed in je leven en wat niet? Veel mensen maken na een periode van rust nieuwe keuzes voor de periode die gaat komen. De kunst is om deze keuzes / ‘goede voornemens’ echt in praktijk te brengen. Voor je het in de gaten hebt wordt je meegesleurd door de drukte van alledag en verandert er weinig.  Als je goed helder hebt wat je belangrijk vindt (diep van binnen) dan is het gemakkelijker om passende keuzes te maken.

Kinderen hebben veel te kiezen, soms treedt zelfs keuzestress op. Het meisje in de tekening zit hier ook mee. Ze probeert louter met haar hoofd keuzes te maken en raakt verstrikt in haar gedachten. Ze gebruikt bij het kiezen alleen haar hoofd. Dat heeft geholpen bij het helder maken van waar ze tussen wil kiezen (stoppen – doorgaan, rond – vierkant, verdrietig – blij). Maar hoe nu verder? Ze komt er met haar hoofd niet uit.  Bij het kiezen kun je ook je hart en je buik inschakelen. Wat voelt goed, waar word je echt blij van? Wat geeft je energie? Het hart op de jurk van het meisje staat hier symbool voor. Ook het doen wordt wel eens vergeten. Vooraf weet je vaak niet hoe een keuze uit zal pakken. Daar kun je heel lang over nadenken en blijven twijfelen. Vaak werkt het beter om een keuze een tijdje uit te proberen (een keertje mee trainen, een week lang minder gamen,  een proefles volgen, een andere plek in de klas vragen, eens bij iemand anders gaan zitten in de pauze, eerder naar bed gaan…..). Dan ervaar je wat je keuze inhoudt en kom je erachter of het voor jou de juiste keuze is. Als je geen keuze maakt dan gebeurt er ook niets. Dan kun je misschien beter de verschillende opties nummeren en een dobbelsteen je keuze laten bepalen. Iedere keuze die je wel maakt is een nieuwe start. Als je echt ‘ja’ zegt dan kun je er helemaal voor gaan. Zeg je ‘nee’ dan is dat ook een keuze. Een keuze die je de ruimte geeft voor iets nieuws.

De doe-opdracht van deze maand zet je letterlijk in beweging om een keuze te maken. De oefening leerde ik ooit bij de opleiding ‘natuurcoaching’ verzorgd door Yoke de Wilde (Smaragd Coaching). Ik dobbelde net 1, het is dan ook doe-opdracht nr. 1 die hoort bij de methode het KinderKompas. Graag deel ik de opdracht met jullie.  Veel succes!

Lees meer

Zomer: KinderKompaskaart van juli

Zomer: KinderKompaskaart van juli

05-07-2018

 

 

 

Deze maand staat, natuurlijk, de wijzerkaart ‘Zomer’ centraal. De zomer gaat over bloei, in de zomer laat de natuur zich van haar uitbundigste kant zien. Er zijn veel kleuren, geuren, insecten kruipen, zoemen en fladderen in het rond. Bomen staan vol in het blad en nemen maximaal zonlicht op met hun bladeren. Het is het seizoen van stralen en pronken. Alles komt tot volle wasdom en ontplooiing. Het is vaak heerlijk om buiten te zijn, in de zon of juist in de schaduw. Kinderen spelen buiten en voor de volwassenen is het genieten van de zomeravonden en bijv. het buiten eten. Het is ook het seizoen waarin veel mensen op vakantie gaan: er is tijd om te ontspannen of om op avontuur te gaan.

Voor jezelf kun je nagaan wat je hebt bereikt tot nu toe. Waar kun jij trots op zijn? Waar mag jij mee pronken? En doe je dit ook? Kun je genieten van wat je tot nu toe hebt bereikt? Vier jij de zomer? En hoe doe je dit dan?

Allemaal vragen waar je je gedachten eens over kunt laten gaan als je ligt te zonnen of luieren aan het strand, in een ligstoel in de tuin of zit te mijmeren op een bankje in de schaduw. Schrijf ze eens op in een boekje en wellicht kun je al nieuwe plannen maken voor na de zomer. Waar wil je minder of meer tijd aan besteden? Maak het zo concreet mogelijk zodat je de eerste stap gemakkelijk kan zetten.

Hoe je deze zomer ook gaat beleven: zeilend, zwemmend, luierend, fietsend….. geniet ervan en laat als het kan even de boel de boel.  Doe ik ook, in augustus zie ik je graag weer terug 🙂

Lees meer

Vader: KinderKompaskaart van de maand juni

Vader: KinderKompaskaart van de maand juni

01-06-2018

Deze maand staat de Vader-kaart letterlijk in het zonnetje. Juni, een over het algemeen zonnige maand, midden in het jaar. De dagen zijn lang, er is veel licht. In het midden van de kaart zie je een zon getekend. Een knipogende, stralende zon. Wist je dat in kindertekeningen de zon vaak naar de vader verwijst? Als de wijzer van het KinderKompas stopt bij “Vader” dan is er aandacht nodig voor het mannelijke in je leven. Het kan over je vader gaan, maar ook over het mannelijke deel in jezelf, of een broer. Bij jongens kan het gaan over het ontwikkelen van jongen toe man. De kaart gaat ook over de linkerhersenhelft: daadkracht, moed, vechtlust, opkomen voor jezelf, het rationele, het logisch denken.

Doe de opdracht eens die elders op de website staat beschreven. Wat voor informatie geeft de tekening jou? Laat iemand anders er eens naar kijken en vertellen wat hem of haar opvalt. Zegt de tekening iets over je vader of juist meer over jou? Wat springt eruit?

Op de wijzerkaart heb ik een soortgelijke tekening gemaakt. De cirkel is, net als de moederkaart, verdeeld in een Yin en Yang deel. Vader en moeder zijn immers samen de ouders van een kind en ieder van ons heeft een Yin en een Yang deel in zich. In de cirkels zie je aspecten die bij een vader kunnen horen. Een doel stellen en behalen, op avontuur gaan, sport & spel, verder kijken dan je neus lang is, buiten zijn, nieuwe dingen leren…. Welk stukje herken je? Wat niet? Onderzoek hoe het bij jou zit en zet dit eens in het zonnetje deze maand!

Lees meer

Moeder: KinderKompaskaart van mei

Moeder: KinderKompaskaart van mei

07-05-2018

Het verhaal achter de tekening van de Moeder-kaart. Deze kaart was 1 van de eerste tekeningen waarbij ik figuren durfde te tekenen. Ik ben niet zo’n goede tekenaar vind ik zelf, maar daar gaat het bij de KinderKompaskaarten ook niet om. Het gaat wel om de beelden, maar niet of ze perfect getekend zijn. Als ik dit vertel is dit alleen al vaak een opluchting voor de kinderen! Voor mij was het op deze manier tekenen ook een opluchting. Het is 1 van de meest persoonlijke kaarten geworden uit het KinderKompas.

Als je goed kijkt dan zie je een golvende lijn door het midden van de cirkel gaan. De vrouw, moeder, staat voor Yin, het linkergedeelte van het Yin en Yang teken. In de vaderkaart zit ook het Yin-Yang principe verweven. Centraal op de basis van de cirkel staat een paarse vaas met bloemen getekend. Deze tekening heb ik nagetekend van een moederdag-knutselwerk van 1 van mijn dochters :). Rechtsboven zie je een roze hart met groene nietjes erin. Wederom een knutselwerkje van een andere dochter. Voor mij heel speciaal omdat de nietjes erin voor mij de betekenis hebben van pijnlijke ervaringen met mijn eigen moeder. Het beschadigde hart heb ik vervolgens omgeven met (helend) groene en rode harten. De gekleurde bogen onderin de cirkel geven een (moeder)schoot weer, zacht en wiegend. Links zie je een dochter en mij samen op een rodel-sleetje. Nagetekend van een dierbare foto. Wij samen roetsjend naar beneden, spannend maar met voldoende veiligheid. Samen op avontuur 🙂 Dan 2 duimen in het midden: de bemoedigende steun die kinderen graag ervaren. En die alle kinderen verdienen naar mijn mening! Bovenin de tekening een hartvormig omaatje met rode appelwangen. Een mogelijk toekomstbeeld? Wie weet. Het omaatje staat ook voor de oermoeder en alle wijze vrouwen.

Ik vind het super dat deze zo persoonlijke kaart algemene waarde heeft voor kinderen. De kaart is herkenbaar en bruikbaar ook al is het eigen ‘moederverhaal’ heel anders. De kaart gaat ook over meer dan alleen letterlijk je ‘moeder’.

Als het KinderKompas deze kaart aanwijst dan is er aandacht nodig voor het vrouwelijke in je leven. Het kan gaan over je moeder, andere vrouwen in je familie (bijv. zussen), maar ook over de vrouwelijke kant in jezelf. Bij meisjes kan het gaan over het ontwikkelen van meisje tot vrouw. Het kan ook gaan over de band tussen kind en moeder. Hoe is het met die band? Is het kind voldoende, (te) veel of (te) weinig gehecht? Is er een veilig thuis? De kaart heeft ook te maken met de rechterhersenhelft: liefde, schoonheid, fantasie, creativiteit, gevoel en wijsheid. Wat betekent deze kaart voor jou?

Lees meer

Kind: KinderKompaskaart van April

Kind: KinderKompaskaart van April

04-04-2018

Een speelse kaart aan de start van de lente. Kind zijn wordt vaak geassocieerd met onbezorgdheid en lang leve de lol. Een kind kan lekker onbezorgd spelen en heeft nog geen verantwoordelijkheid, toch? Kinderen ervaren dit lang niet altijd zo. En de realiteit is vaak ook anders. Kinderen willen het immers graag goed doen (op school, bij sporten, thuis), ze willen bij een groep horen, willen verwachtingen waarmaken, hebben niet altijd overzicht over wat er speelt, ontwikkelen zich snel. En dan noem ik nog niet eens alles. Kind zijn kost veel energie en kan stress opleveren. Groeien gaat meestal vanzelf maar soms ook met (hard) vallen en weer opstaan. Zich bezeren, pijn hebben, het maken van fouten, het hoort er allemaal bij. Opstaan, voor jezelf opkomen en doorgaan valt niet altijd mee. En juist daar groei je van! Maar hoe krijg je dit voor elkaar?

Deze kaart nodigt je uit om je speelse kant op te zoeken. Dit kan helpen om het positieve in ervaringen te zien, vol goede moed verder te gaan en plezier in het dagelijkse dingen te ontdekken. Dus ga eens schommelen, maak een struintocht, klim in een boom en geniet van het uitzicht, ruik aan bloemen, volg de vlucht van een vlinder of zoek de zon op!

Als het KinderKompas deze kaart aanwijst dan is het tijd om te spelen en onbezorgd te zijn. Doe eens gek, zoek de speelse kant van een taak op of maak tijd voor een spelletje. Veel plezier!

 

 

Lees meer

Maan: KinderKompaskaart van februari.

Maanmix. Zoek op wat de stand van de maan op dit moment is. Teken deze vorm maan op zo veel mogelijk verschillende manieren en ondergronden. Maak minimaal 10 variaties. Denk aan: het tekenen van de maan in zand, met fineliner op een groot boomblad, op de I-pad met een tekenprogramma, met watervast stift op karton, met verf op stof, met zaadjes gestrooid in lijm, met koffie of thee op papier, uitgescheurd uit gekleurd papier of wc-papier. Welke maan bevalt je het best en wat vertelt dit je over je voorkeur voor materiaal of werkwijze ?

Lees meer