Blog

Kiezen: KinderKompaskaart van september

Kiezen: KinderKompaskaart van september

30-08-2018

 

Hallo, hier is weer een nieuwe blog over het KinderKompas. Deze zomer heb ik echt even de boel de boel gelaten, das goed gelukt! Vandaar dat er geen KinderKompaskaart van de maand augustus geweest. In plaats daarvan heb ik volop van de zon en de rust genoten. En nu heb ik veel zin om weer op te starten!

In de maand september staat de KinderKompaskaart ‘Kiezen’ centraal. Dit is een kaart die duidelijkheid kan geven bij de keuzes die bij jou nu aan de orde zijn. Waarschijnlijk heb je in de vakantie stil gestaan bij hoe je je dagelijks leven invult. Hoe besteed je je tijd? Waar wil je meer of minder tijd aan besteden?  Wat voelt goed in je leven en wat niet? Veel mensen maken na een periode van rust nieuwe keuzes voor de periode die gaat komen. De kunst is om deze keuzes / ‘goede voornemens’ echt in praktijk te brengen. Voor je het in de gaten hebt wordt je meegesleurd door de drukte van alledag en verandert er weinig.  Als je goed helder hebt wat je belangrijk vindt (diep van binnen) dan is het gemakkelijker om passende keuzes te maken.

Kinderen hebben veel te kiezen, soms treedt zelfs keuzestress op. Het meisje in de tekening zit hier ook mee. Ze probeert louter met haar hoofd keuzes te maken en raakt verstrikt in haar gedachten. Ze gebruikt bij het kiezen alleen haar hoofd. Dat heeft geholpen bij het helder maken van waar ze tussen wil kiezen (stoppen – doorgaan, rond – vierkant, verdrietig – blij). Maar hoe nu verder? Ze komt er met haar hoofd niet uit.  Bij het kiezen kun je ook je hart en je buik inschakelen. Wat voelt goed, waar word je echt blij van? Wat geeft je energie? Het hart op de jurk van het meisje staat hier symbool voor. Ook het doen wordt wel eens vergeten. Vooraf weet je vaak niet hoe een keuze uit zal pakken. Daar kun je heel lang over nadenken en blijven twijfelen. Vaak werkt het beter om een keuze een tijdje uit te proberen (een keertje mee trainen, een week lang minder gamen,  een proefles volgen, een andere plek in de klas vragen, eens bij iemand anders gaan zitten in de pauze, eerder naar bed gaan…..). Dan ervaar je wat je keuze inhoudt en kom je erachter of het voor jou de juiste keuze is. Als je geen keuze maakt dan gebeurt er ook niets. Dan kun je misschien beter de verschillende opties nummeren en een dobbelsteen je keuze laten bepalen. Iedere keuze die je wel maakt is een nieuwe start. Als je echt ‘ja’ zegt dan kun je er helemaal voor gaan. Zeg je ‘nee’ dan is dat ook een keuze. Een keuze die je de ruimte geeft voor iets nieuws.

De doe-opdracht van deze maand zet je letterlijk in beweging om een keuze te maken. De oefening leerde ik ooit bij de opleiding ‘natuurcoaching’ verzorgd door Yoke de Wilde (Smaragd Coaching). Ik dobbelde net 1, het is dan ook doe-opdracht nr. 1 die hoort bij de methode het KinderKompas. Graag deel ik de opdracht met jullie.  Veel succes!

Lees meer

Zomer: KinderKompaskaart van juli

Zomer: KinderKompaskaart van juli

05-07-2018

 

 

 

Deze maand staat, natuurlijk, de wijzerkaart ‘Zomer’ centraal. De zomer gaat over bloei, in de zomer laat de natuur zich van haar uitbundigste kant zien. Er zijn veel kleuren, geuren, insecten kruipen, zoemen en fladderen in het rond. Bomen staan vol in het blad en nemen maximaal zonlicht op met hun bladeren. Het is het seizoen van stralen en pronken. Alles komt tot volle wasdom en ontplooiing. Het is vaak heerlijk om buiten te zijn, in de zon of juist in de schaduw. Kinderen spelen buiten en voor de volwassenen is het genieten van de zomeravonden en bijv. het buiten eten. Het is ook het seizoen waarin veel mensen op vakantie gaan: er is tijd om te ontspannen of om op avontuur te gaan.

Voor jezelf kun je nagaan wat je hebt bereikt tot nu toe. Waar kun jij trots op zijn? Waar mag jij mee pronken? En doe je dit ook? Kun je genieten van wat je tot nu toe hebt bereikt? Vier jij de zomer? En hoe doe je dit dan?

Allemaal vragen waar je je gedachten eens over kunt laten gaan als je ligt te zonnen of luieren aan het strand, in een ligstoel in de tuin of zit te mijmeren op een bankje in de schaduw. Schrijf ze eens op in een boekje en wellicht kun je al nieuwe plannen maken voor na de zomer. Waar wil je minder of meer tijd aan besteden? Maak het zo concreet mogelijk zodat je de eerste stap gemakkelijk kan zetten.

Hoe je deze zomer ook gaat beleven: zeilend, zwemmend, luierend, fietsend….. geniet ervan en laat als het kan even de boel de boel.  Doe ik ook, in augustus zie ik je graag weer terug 🙂

Lees meer

Vader: KinderKompaskaart van de maand juni

Vader: KinderKompaskaart van de maand juni

01-06-2018

Deze maand staat de Vader-kaart letterlijk in het zonnetje. Juni, een over het algemeen zonnige maand, midden in het jaar. De dagen zijn lang, er is veel licht. In het midden van de kaart zie je een zon getekend. Een knipogende, stralende zon. Wist je dat in kindertekeningen de zon vaak naar de vader verwijst? Als de wijzer van het KinderKompas stopt bij “Vader” dan is er aandacht nodig voor het mannelijke in je leven. Het kan over je vader gaan, maar ook over het mannelijke deel in jezelf, of een broer. Bij jongens kan het gaan over het ontwikkelen van jongen toe man. De kaart gaat ook over de linkerhersenhelft: daadkracht, moed, vechtlust, opkomen voor jezelf, het rationele, het logisch denken.

Doe de opdracht eens die elders op de website staat beschreven. Wat voor informatie geeft de tekening jou? Laat iemand anders er eens naar kijken en vertellen wat hem of haar opvalt. Zegt de tekening iets over je vader of juist meer over jou? Wat springt eruit?

Op de wijzerkaart heb ik een soortgelijke tekening gemaakt. De cirkel is, net als de moederkaart, verdeeld in een Yin en Yang deel. Vader en moeder zijn immers samen de ouders van een kind en ieder van ons heeft een Yin en een Yang deel in zich. In de cirkels zie je aspecten die bij een vader kunnen horen. Een doel stellen en behalen, op avontuur gaan, sport & spel, verder kijken dan je neus lang is, buiten zijn, nieuwe dingen leren…. Welk stukje herken je? Wat niet? Onderzoek hoe het bij jou zit en zet dit eens in het zonnetje deze maand!

Lees meer

Moeder: KinderKompaskaart van mei

Moeder: KinderKompaskaart van mei

07-05-2018

Het verhaal achter de tekening van de Moeder-kaart. Deze kaart was 1 van de eerste tekeningen waarbij ik figuren durfde te tekenen. Ik ben niet zo’n goede tekenaar vind ik zelf, maar daar gaat het bij de KinderKompaskaarten ook niet om. Het gaat wel om de beelden, maar niet of ze perfect getekend zijn. Als ik dit vertel is dit alleen al vaak een opluchting voor de kinderen! Voor mij was het op deze manier tekenen ook een opluchting. Het is 1 van de meest persoonlijke kaarten geworden uit het KinderKompas.

Als je goed kijkt dan zie je een golvende lijn door het midden van de cirkel gaan. De vrouw, moeder, staat voor Yin, het linkergedeelte van het Yin en Yang teken. In de vaderkaart zit ook het Yin-Yang principe verweven. Centraal op de basis van de cirkel staat een paarse vaas met bloemen getekend. Deze tekening heb ik nagetekend van een moederdag-knutselwerk van 1 van mijn dochters :). Rechtsboven zie je een roze hart met groene nietjes erin. Wederom een knutselwerkje van een andere dochter. Voor mij heel speciaal omdat de nietjes erin voor mij de betekenis hebben van pijnlijke ervaringen met mijn eigen moeder. Het beschadigde hart heb ik vervolgens omgeven met (helend) groene en rode harten. De gekleurde bogen onderin de cirkel geven een (moeder)schoot weer, zacht en wiegend. Links zie je een dochter en mij samen op een rodel-sleetje. Nagetekend van een dierbare foto. Wij samen roetsjend naar beneden, spannend maar met voldoende veiligheid. Samen op avontuur 🙂 Dan 2 duimen in het midden: de bemoedigende steun die kinderen graag ervaren. En die alle kinderen verdienen naar mijn mening! Bovenin de tekening een hartvormig omaatje met rode appelwangen. Een mogelijk toekomstbeeld? Wie weet. Het omaatje staat ook voor de oermoeder en alle wijze vrouwen.

Ik vind het super dat deze zo persoonlijke kaart algemene waarde heeft voor kinderen. De kaart is herkenbaar en bruikbaar ook al is het eigen ‘moederverhaal’ heel anders. De kaart gaat ook over meer dan alleen letterlijk je ‘moeder’.

Als het KinderKompas deze kaart aanwijst dan is er aandacht nodig voor het vrouwelijke in je leven. Het kan gaan over je moeder, andere vrouwen in je familie (bijv. zussen), maar ook over de vrouwelijke kant in jezelf. Bij meisjes kan het gaan over het ontwikkelen van meisje tot vrouw. Het kan ook gaan over de band tussen kind en moeder. Hoe is het met die band? Is het kind voldoende, (te) veel of (te) weinig gehecht? Is er een veilig thuis? De kaart heeft ook te maken met de rechterhersenhelft: liefde, schoonheid, fantasie, creativiteit, gevoel en wijsheid. Wat betekent deze kaart voor jou?

Lees meer

Kind: KinderKompaskaart van April

Kind: KinderKompaskaart van April

04-04-2018

Een speelse kaart aan de start van de lente. Kind zijn wordt vaak geassocieerd met onbezorgdheid en lang leve de lol. Een kind kan lekker onbezorgd spelen en heeft nog geen verantwoordelijkheid, toch? Kinderen ervaren dit lang niet altijd zo. En de realiteit is vaak ook anders. Kinderen willen het immers graag goed doen (op school, bij sporten, thuis), ze willen bij een groep horen, willen verwachtingen waarmaken, hebben niet altijd overzicht over wat er speelt, ontwikkelen zich snel. En dan noem ik nog niet eens alles. Kind zijn kost veel energie en kan stress opleveren. Groeien gaat meestal vanzelf maar soms ook met (hard) vallen en weer opstaan. Zich bezeren, pijn hebben, het maken van fouten, het hoort er allemaal bij. Opstaan, voor jezelf opkomen en doorgaan valt niet altijd mee. En juist daar groei je van! Maar hoe krijg je dit voor elkaar?

Deze kaart nodigt je uit om je speelse kant op te zoeken. Dit kan helpen om het positieve in ervaringen te zien, vol goede moed verder te gaan en plezier in het dagelijkse dingen te ontdekken. Dus ga eens schommelen, maak een struintocht, klim in een boom en geniet van het uitzicht, ruik aan bloemen, volg de vlucht van een vlinder of zoek de zon op!

Als het KinderKompas deze kaart aanwijst dan is het tijd om te spelen en onbezorgd te zijn. Doe eens gek, zoek de speelse kant van een taak op of maak tijd voor een spelletje. Veel plezier!

 

 

Lees meer

Lente: KinderKompaskaart van Maart

Lente: KinderKompaskaart van Maart

02-03-2018

De lente brengt alles in beweging. Alles wat zich in de winter verborgen heeft gehouden, komt in de lente weer tevoorschijn. Bloemen ontluiken, fris jong groen blad verschijnt, bomen tooien zich met tere bloesems, de hele natuur richt zich naar het licht. Vogels beginnen weer met zingen en laten horen: hier ben ik, ik leef en ik woon in dit gebied. De voorjaarszon geeft veel energie. De natuur is één grote belofte in de lente, alles stroomt vol levenskracht. Veel mensen voelen de lente in hun lijf bruisen, tintelen of kriebelen. Zeker als de dag komt dat je de lente ook kunt ruiken.

De boom op de wijzerkaart is een berk, een echte lenteboom. Rank en licht, met witte schors en kleine, beweeglijke groene blaadjes. De berk is een pioniersboom en staat in vele culturen en gebruiken voor verjonging, vernieuwing en wedergeboorte. Zuivering van lichaam en afscheid nemen van het verleden hoort ook bij de berk. Allemaal thema’s van de lente. In de vroege lente kun je je moe voelen, berkensap of een extract van de jonge blaadjes van de berk kan dan helpen vanwege de  vochtafdrijvende en ontslakkende werking.

Als het KinderKompas deze kaart aanwijst dan is het tijd voor een nieuw begin. Er is vast wel iets dat je wilt realiseren, vernieuwen, veranderen of laten groeien. Deze zachte kaart geeft je de mogelijkheid en je krijgt hulp van de lente, het meest krachtige groeiseizoen van het jaar. Steek je handen uit de mouwen, ga aan de slag. De doe-opdracht van deze maand nodigt je uit om aan de slag te gaan en een start te maken met je nieuwe plan. Succes!

 

 

Lees meer

Maan: KinderKompaskaart van de maand februari

Maan: KinderKompaskaart van de maand februari

21-02-2018

De maan is de trouwe begeleider van de aarde en wordt vaak geassocieerd met het gevoel, de intuïtie, en ook wel met romantiek. Omdat de maan ‘s nachts het beste te zien is staat de maan ook voor het onbewuste, het dromen. De maan wordt in de symboliek gekoppeld aan het vrouwelijke, de moeder. Wist je dat er 4 maantypes zijn? Artemis (wassende maan, groei, de jonge vrouw), Selene (volle maan, op en top vrouw), Hecate (afnemende maan, loslaten, oma) en Isis (nieuwe maan, vruchtbaarheid, moeder). In de tekening van de Maan-kaart zijn nog andere associaties met de maan te zien, bijv. het paard als trouwe begeleider van de mens zoals de maan de aarde begeleidt, het beschermende en verzorgende viooltje, het zachte beschermende meisje en de weerspiegeling van de maan in het water vanwege het reflecterende karakter van de maan.Als het KinderKompas deze kaart aanwijst dan gaat het over het leren vertrouwen op je intuïtie en het leren luisteren naar je dromen. Wat speelt er diep bij je van binnen? Dit kan iets zijn wat je zelf nog niet weet. Geeft de doe-opdracht je hier meer informatie over?

Lees meer

Vernieuwde website in de lucht!

Vernieuwde website in de lucht!

22-01-2018

Yes de website van Meer Tinten Groen is vernieuwd en in de lucht!! Met best wel wat wijzigingen zowel inhoudelijk als qua vormgeving. Deze blogberichten zijn bijv. nieuw. Ook het programma-aanbod is veranderd: de jaarcursus is nu voor iedereen toegankelijk en laagdrempeliger geworden (zie ‘Contact met je natuur’), het KinderKompas heeft een prominentere plek gekregen & is nu eenvoudiger te bestellen, trainingen voor het KinderKompas zijn toegevoegd. Ook nieuw is de KinderKompaskaart van de maand. Iedere maand zet ik een wijzerkaart van het KinderKompas in ‘the picture’. Je leest er dan in een blog meer informatie over en er staat een voorbeeld doe-opdracht beschreven die je kunt uitproberen. Verder zijn er nog meer wijzigingen maar die bekijk zelf maar eens op je gemakje. Ik ben blij met de nieuwe website! Dank Jennemieke Snijders voor de teksten en dank RenewMyID voor het vernieuwen van de site!!

Lees meer

Kiezen: KinderKompaskaart van de maand september

Kies je pad. "Ik zit te piekeren". Daarom ga je wandelen. Zit je met een vraagstuk, ga dan na welke opties je precies hebt. Schrijf ze kort op. Kies de 3 meest aantrekkelijke uit. Ga naar buiten en vind een kruispunt met minimaal 3 paden of wegen. Ga op het kruispunt staan. Kijk wat je ziet en wat je opvalt aan de verschillende paden. Bepaal welk pad voor welke optie staat. Loop de paden 1 voor 1 in. Stel jezelf de volgende vragen: wat zie ik, wat valt me op, wat voel ik terwijl ik hier loop, wat zou ik graag willen doen op dit pad (huppelen, rennen, langzaam lopen, van het pad afgaan, pad volgen...)? Doe het ook! Terug op het kruispunt stel je jezelf nog 2 vragen: wat is je het meest opgevallen aan ieder pad en welk pad heeft je voorkeur? Kun je nu kiezen voor de keuze die bij dit pad hoort? DOE deze opdracht en laat je verrassen door wat je meemaakt. Succes verzekerd :)

Lees meer