Blog

Stille tijd

Stille tijd

29-01-2021

Februari, een stille maand in de natuur. Februari, dit jaar ook een stille maand in het algemeen. Avondklok, weinig bezoek, er is weinig te beleven. Zo lijkt het tenminste. In de natuur is alles wel weer aan het ontwaken en tot leven aan het komen. Voorzichtig en nog niet altijd zichtbaar, maar wel degelijk in gang gezet. De dagen worden langer en daarmee komt alles weer beetje bij beetje tot leven.

De Aarde-kaart van het KinderKompas nodigt je uit om ideeën die je hebt tastbaar te maken of een start te maken met de uitvoering ervan. In de natuur zie je als je goed kijkt ook al voorzichtige starten. Kleine puntjes van bolgewassen die net boven de grond uitsteken. Knoppen aan takken die al volgroeid zijn en wachten op hogere temperaturen en nog meer licht. Startklaar of net al startend met de groei. De voorbereiding is gedaan, het is nu wachten op de lente. Als je een idee hebt waar je al langer mee rondloopt, zet het dan nu om in iets concreets. Daar is nu tijd voor. Zet het op de aarde, maak het zichtbaar. Je poging hoeft niet te lukken, je hoeft alleen een stap te zetten.

Naar buiten gaan helpt om letterlijk stappen te zetten. De activiteit elders op deze website nodigt je uit om tijdens het buiten zijn iets concreets te doen. Dus ga naar buiten, dat kan wel in deze stille tijd. In de stilte op pad met aandacht voor de natuur op je heen. Wie weet wat het je oplevert 🙂

 

Lees meer

Knusse Kerst

Knusse Kerst

18-12-2020

Meer Tinten Groen gaat een poosje offline. Wel passend bij de lockdown die deze week inging. De rust opzoeken, afschakelen, veel de natuur in, samenzijn met familie en vrienden in kleine kring. Tot in januari. Hopelijk gaat de wereld dan ook weer een stukje verder open.

Iedereen een fijne, knusse kerst gewenst en tot in het nieuwe jaar!

Lees meer

Wenssterren

Wenssterren

30-10-2020

 

De KinderKompaskaart voor de maand november is STER. Als het KinderKompas op deze kaart komt dan verwacht of wens je iets onmogelijks. Of je denkt dat iets onmogelijk is terwijl het wel kan.

Een passende kaart in deze vreemde tijd! Veel mensen wensen dat alles weer normaal wordt. Dat je weer op een normale manier met elkaar kunt omgaan en elkaar kunt ontmoeten: knuffelen, handen schudden, dicht bij elkaar zitten met een grote groep mensen, dansen in een disco, iets drinken in een vol café, een vol restaurant, een feestje geven voor meer dan 3 mensen…

Wat we een jaar geleden normaal vonden, lijkt nu onmogelijk. Zal het ooit weer normaal worden? Ik wens het van harte. En ook al is het moeilijk voor te stellen, ook deze Corona-tijd gaat voorbij. Mijn wens dat we weer op een normale manier contact kunnen maken lijkt nu onmogelijk maar het moet op termijn weer kunnen toch?

De activiteit die elders op deze site staat is een activiteit die je goed in je eentje of met een kleine groep kunt doen. Het tekenen van wenssterren en de wensen die je erop zet concreet maken. Een combinatie van creativiteit en naar buiten gaan, blijven dromen en een wens kracht bijzetten. Daar gaat het om.

Ik nodig je dan ook uit om deze activiteit de komende maand te gaan doen. In je eentje, met een kind, met een vriend of vriendin, met je partner… Laten we samen veel wenssterren maken en deze zichtbaar ophangen. Dat maakt de realiteit een stukje lichter en de kans dat de wensen uitkomen een stuk groter!

 

Lees meer

Herfstlicht

Herfstlicht

09-10-2020

 

“Lieve Herfst
Ik zorg voor haar
Als ze dwaalt, door November
En eerste sneeuw
Als zachte tijd
In tuinen daalt
Zorg voor haar
Als de aarde draait”

Een stukje songtekst uit een lied van Spinvis, Trein Vuur Dageraad.

Herfst, ik hou ervan. Van de vele vallende bladeren, de aardse geuren, de regen, het buiten zijn en dan naar binnen in de warmte, het naar binnen keren, de gordijnen dicht, het knusse van een kop warme soep, kaarsjes weer aan, de paddestoelen, de verzadigde kleuren, ik kan zo nog wel even doorgaan.

Deze herfst wordt misschien nog knusser dan we gewend zijn vanwege de Corona-regels die het ontmoeten van veel mensen verhinderen. De natuur is echter gewoon “open” en toont zich op haar misschien wel mooist. Geniet van de herfstkleuren, ga op zoek naar herfstschatten, snuif je longen vol boslucht en keer daarna huiswaarts en maak je huis gezellig met gevonden herfstmoois. Of maak een herfstkunstwerk zoals beschreven staat op de homepage. En ga in het kunstwerk op zoek naar bladeren die zich verstoppen tussen de lijntjes. Oftewel op zoek naar de mogelijkheden, de ruimte, binnen alle regels.

Ik wens je een sfeervolle herfst toe, met voldoende ademruimte en frisse lucht. Blijf gezond en zorg voor elkaar.

Lees meer

Leefbare aarde

Leefbare aarde

24-08-2020

 

De KinderKompaskaart van september is ‘Aarde’. Een kleurrijke kaart vol leven die je uitnodigt om ideeën tastbaar te maken, om letterlijk iets op aarde te zetten. DOEN.

Vanmorgen las ik, toevallig?,  een artikel dat hierbij aansluit. Een artikel over de aarde, een voorpublicatie uit een boek dat binnenkort uitkomt “De toekomstige aarde” (2020), geschreven door Eric Holthaus. Het artikel bericht over hoe de toekomst van onze aarde onzeker is en hoe een jong meisje als Greta Tunberg een beweging op gang heeft gebracht van jongeren die eisen dat onze omgang met de aarde rigoureus gaat veranderen.

Het gaat niet goed met de aarde, dat zou iedereen inmiddels kunnen weten. We putten de aarde uit en blijven hier mee doorgaan alsof er niets aan de hand is. Het is de hoogste tijd voor verandering, voor actie, voor DOEN.

De auteur van het boek “de toekomstige aarde”, heeft Greta gevolgd en persoonlijk gesproken. Haar boodschap is volgens hem helder, ik citeer:

“Onze toekomst staat niet ter discussie. We verdienen het allemaal om te overleven en te floreren. Greta’s opmars als de feitelijke leider van een wereldwijde jeugdbeweging toont wel aan dat de zaken veranderd zijn. We weten allemaal allang dat er zoiets als klimaatverandering bestaat en we weten ook allang wat de oplossingen zijn: het gebruik van fossiele brandstoffen afbouwen, de landbouw hervormen en ons leven opnieuw inrichten.

De oplossingen zijn nog hetzelfde als altijd. Maar er is iets belangrijks veranderd aan deze beweging: we zijn eindelijk klaar om te luisteren. Tijdens een wandeling in de regen vroeg ik aan Greta hoe het systeem er volgens haar uit zou zien als we alles veranderd hadden. ‘Dat weet ik niet,’ zei ze, ‘dat moet nog uitgevonden worden.’

Het vergt moed om te proberen de wereld te veranderen, maar het vergt nog meer moed om toe te geven dat we nog niet weten hoe dat moet. Zowel in haar werk als privé straalt Greta uit dat ze het tegelijkertijd wel en niet weet. Dat ligt ten grondslag aan het werk dat ons nog te doen staat en het recept voor hoe we dat moeten bereiken: we moeten openstaan voor een wereld die we nu nog niet kunnen bevatten.”  einde citaat

Ik weet niet precies waarom ik een stuk uit dit artikel hier citeer, behalve dat het me raakt. Ik sluit me volledig aan bij de dringende boodschap en de noodzaak om NU te veranderen. Het is tijd om te DOEN.

Lees meer

Rondedans met vrienden

Rondedans met vrienden

01-07-2020

 

Hoera de zomervakantie begint deze maand! Meer vrije tijd en vrijheid, het valt mooi samen met de weer lossere regels en het toenemen van de vrijheid na een paar maanden met veel restricties. De KinderKompaskaart van deze maand past hier goed bij. De Kind-kaart nodigt je uit om onbezorgd te zijn en lekker te spelen. Om te relaxen en te ontspannen. Als doe-activiteit wees de dobbelsteen de ‘vriendendans’ aan. Toen ik de tekst van deze activiteit intypte voor op deze site werd ik verrast door hoe goed deze ook bij de Coronatijd past. Had eigenlijk al eerder op de site gemoeten 😉 Want het gaat over het bezoeken van je vrienden op papier. Elkaar ontmoeten, eerst voorzichtig, dan uitgebreider en uitmondend in een vrolijke rondedans. Dat kan natuurlijk prima als je elkaar niet lijfelijk kunt ontmoeten. Dan is er toch een vorm van contact. Nu je elkaar wel weer kunt ontmoeten kun je de vriendendans ook ‘live’ doen. Nodig je beste vrienden uit en doe een dansje. In de zon of in de regen, bij een kampvuurtje of rond de tafel, zingend, in stilte of met een vrolijk muziekje erbij. Recept voor een geslaagd zomervakantiemoment! Meer Tinten Groen gaat ook genieten van de vakantie en verwelkomt iedereen weer in september. Tot dan 🙂

 

Lees meer

Leve het leven!

Leve het leven!

09-06-2020

In de zomer laat de natuur zich op haar kleurrijkst zien. Het is het seizoen van je laten zien, genieten en je bewust zijn van wat je hebt. Dit jaar voelt de zomer voor veel mensen heel anders dan normaal. Er is minder vrolijkheid en uitbundigheid, minder feest en luchtigheid.

In plaats van vrolijke uitbundigheid staat de zomer van 2020 misschien meer voor bewustwording en het ontdekken van wie of wat je belangrijk vindt. Wie zie je vaak in deze vreemde tijd? Wat doe je meer of minder dan normaal? Wie of wat mis je het meest nu? Wie of wat koester je juist? Waar geniet je van in en rondom huis?

Deze zomer is er vast tijd om te genieten en stil te staan bij het simpele feit dat je leeft. Je leven echt leven en genieten van het alledaagse. De mooie momenten vastpakken en alles waar je van houdt koesteren.

Ik wens je een zonnige zomer toe met veel warme momenten in kleine kring. Leve het leven!

Lees meer

Keuzes maken

Keuzes maken

01-05-2020

 

Kiezen, keuzes maken en daarnaar handelen, het valt niet altijd mee. In de vreemde semi quarantaine-coronatijd waarin we nu zitten speelt het maken van keuzes iedere dag een rol. Wat doe je wel, wat laat je? Wie ontmoet je wel, op 1,5 meter afstand, wie niet? Welke risico’s neem je na een bewuste keuze? Welke risico’s moet je nemen omdat je geen andere keuze hebt? Misschien moet je rigoreuze keuzes maken vanwege veranderingen in je werksituatie of gezondheid. Kleine keuzes, grote keuzes, we zijn er bewuster mee bezig dan ‘normaal’. Een keuze maken geeft een richting aan, er gaat vaak een vraag aan duidelijkheid vooraf. Je maakt een afweging en er zijn altijd meerdere antwoorden en wegen mogelijk.

De afgelopen maanden ben ik extra blij met onze stabiele regering en de keuzes die zij maken. Weloverwogen, met aandacht voor verschillende belangen, zo duidelijk als mogelijk is en met ruimte voor eigen keuzes binnen de grenzen. Het lijkt me een enorm zware klus omdat de uitkomst van de keuzes onzeker is. Niemand heeft de antwoorden. En dan moet de regering toch keuzes maken die gevolgen hebben voor miljoenen mensen. Ga er maar aan staan! Mark Rutte sprak onlangs dan ook over ‘duivelse dilemma’s’, waar hij slecht van geslapen had. Toch worden er keuzes gemaakt. En zullen er de komende tijd nog vele moeilijke keuzes gemaakt moeten worden in het verder openstellen van de maatschappij. Ik heb groot respect voor de wijze waarop onze regering ons door deze tijd heen loodst.

Grote keuzes, kleine keuzes… de KinderKompaskaart Kiezen ondersteunt als je een besluit wilt nemen of meer duidelijkheid wilt in de keuzes die bij jou nu aan de orde zijn. Het kan ook gaan over tegenstellingen in jezelf, je tegenstrijdigheden en je behoefte om er balans in aan te brengen. Als je het plaatje voor jezelf (aan de binnenkant) helder hebt dan is het gemakkelijker om keuzes te maken (aan de binnenkant, in het dagelijks leven). Veel keuzes kun je niet alleen met je hoofd maken, vergeet vooral je hart (het voelen) niet en ga in plaats van piekeren keuzes uitproberen. Doen werkt vaak beter dan denken bij het maken van keuzes. Kom in beweging en probeer uit. Succes!

Lees meer

Groeien of stilstaan

Groeien of stilstaan

02-04-2020

Het is april, de lente is overduidelijk begonnen. Een tijd van ontluiken, naar buiten komen, leven dat zichtbaar wordt, de eerste bloemen die bloeien , vogels die nesten bouwen en eieren leggen. In de natuur oogt alles fris, schoon en nieuw. Hoe tegengesteld is dit met de vreemde situatie waar wij mensen de laatste weken zijn beland. Ons leven speelt zich veelal binnen af, we moeten ons afzonderen en afsluiten,  we zijn bijna verplicht ons naar binnen keren. In de buitenwereld lijkt alles besmet met een voor het oog onzichtbaar virus.

Als je dan toch veel binnen bent dan biedt dit misschien wel de gelegenheid om eens na te denken over wat voor jou belangrijk is, of je je leven leeft zoals je dat wilt. En meer in het algemeen: of wij mensen ons niet anders dienen te positioneren ten opzichte van de aarde en de natuur. Hebben we onze vleugels niet te ver uitgeslagen en is het tijd om onze vrijheid een stukje in te perken en ons nederiger op te stellen? Ik heb het antwoord niet maar deze vragen houden me wel bezig.

De wijzerkaart Lente nodigt je uit om te reflecteren op wat voor jouw belangrijk is en wat je zou willen veranderen of vernieuwen. Hoe ga je na deze periode van quarantaine weer opnieuw beginnen, een nieuwe start maken? Blijft alles bij hetzelfde of ga je veranderingen aanbrengen? Wat heeft een opfrisbeurt nodig? De zachte lente-kaart biedt je mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan. Je krijgt hulp van het seizoen, de natuur ondersteunt verandering en vernieuwing nu. Kijk naar buiten naar wat er in de natuur gebeurt en kijk naar binnen naar wat er op dit moment met jou gebeurt. Misschien broed je dan over een tijd wel een nieuw ‘ei’ uit 🙂

Zorg tijdens het broeden goed voor jezelf en je naasten. Dan kunnen we over een tijd weer meer naar buiten treden en elkaar ontmoeten.

Lees meer

Verlangen naar de zon

Verlangen naar de zon

02-03-2020

Zon waar ben je? Zet je stralen aan, stuur de wolken naar de maan! Zo op het einde van de winter verlang ik echt naar de zon, licht en warmte, warme zonnestralen op m’n gezicht. Ik kijk de bollen bijna uit de grond en houd de steeds dikker wordende knoppen van bladeren en voorjaarsbloeiers in de gaten. Het kan niet lang meer duren totdat de lente begint! Zo’n zin in, zeker na de afgelopen weken met veel regen en wind. Gelukkig staat de website van Meer Tinten Groen deze maand in het teken van de zon. De maand maart in ‘t zonnetje. Dat belooft veel goeds.

Mooi ook dat het KinderKompas deze kaart aanwijst als kinderkompaskaart van de maand, past in ieder geval bij wat ik nodig heb nu. Hopelijk past het bij meer mensen die dit lezen. Warmte, licht en inspiratie brengt deze kaart met zich mee. Ik ga zeker 1 van de doe-opdrachten doen die hoort bij deze kaart en je elders op deze site terug kunt vinden. Want warmte, licht en inspiratie komt meestal niet zomaar aanwaaien. Iets doen helpt mij vaak. Ik dobbel 5, zonnestempels maken.  Zo haal ik in ieder geval de zon in huis ook al is het buiten nog grijs. Wat mij ook helpt om me zonniger te voelen zijn (bol)bloemen, kleding aantrekken in vrolijke kleuren, foto’s van zonnige vakanties bekijken en mensen opzoeken die vrolijk en zonnig zijn.

Ik wens je veel zon toe deze maand. En is het zonnig buiten? Trek dan snel je jas aan en ga met je gezicht richting de zon stil staan. Even genieten van de warmte en het licht.

 

Lees meer

Aarde: KinderKompaskaart van februari

Natuurverzameling. Ga naar buiten en neem een mand of een tas mee. Verzamel materialen die licht van gewicht zijn. Liefst wat op de grond ligt. Kijk goed om je heen, er liggen meer interessante materialen dan je verwacht! Neem wat je verzameld hebt mee naar binnen. Sorteer je materialen. Let op grootte, kleur of geur. Presenteer je verzameling op een tafel of in een grote doos. Maak er een foto van. Wil je er nog meer mee doen? Bedenk dan een manier om je verzameling aan elkaar te maken tot een geheel. Rijg bijvoorbeeld materialen met touw of draad aan elkaar, maak vast met naald en draad, hang alles aan een flinke tak of steek de materialen in een homp klei. Mogelijkheden genoeg!

Lees meer