Winter

02-12-2019

Winter, een tijd van bezinnen en tot rust komen. De natuur gaat in rust, vertraagt. De afgelopen dagen is de winter in de natuur echt begonnen. Het oogt winters, de meeste bladeren zijn gevallen en het vriest ’s nachts licht. Het geeft een rustige winterse sfeer en levert prachtige kleuren en luchten op. Voor de meeste mensen is december juist een drukke maand. Een feestmaand waarin veel geregeld en gekocht wordt. Druk druk druk. Toch is het goed om af en toe eens stil te staan bij wat je allemaal doet en moet. Waar je het zo druk mee hebt. De activiteit ‘vertelboom’ biedt een mogelijkheid om dit te doen. Zie elders op deze website.

De advent is begonnen, een tijd van voorbereiding op kerst en het ernaar toe leven. Wie kent dit nog? Iedere week wordt meer licht ontstoken, terwijl de dagen steeds korter worden richting kerst. De natuur wordt steeds donker, gaat steeds meer in rust, wij mensen omhullen ons met steeds meer licht. Om dan met kerst de overwinning van het licht op het donker te vieren. Een mooi gegeven.

Ik wens ieder een fijne adventstijd, kerst en een mooie afsluiting van het jaar toe. Met warmte, gezelligheid en mooie momenten. En af en toe een moment van rust en bezinning zodat je kunt luisteren en stilstaan bij wat belangrijk voor je is.

Inspiratiekaart 'Herfst'

Hoera, het is weer herfst! Een seizoen waarin er veel verandert in de natuur: bladeren verkleuren en vallen van de bomen, paddenstoelen verschijnen, bloemen laten hun zaden vallen, het licht wordt zachter, de lucht vochtiger. Dieren en planten bereiden zich voor op de komende winter. Een ideale tijd om met een mand of tas het bos in te gaan en herfstschatten te verzamelen. Een leuke manier om dit te doen is via een 'scavenger hunt'. Een soort speurtocht in de natuur. Maak hiervoor voordat je vertrekt een lijstje met materialen die je wilt vinden. Een tiental stuks is voldoende. Wat kun je zoal op het lijstje zetten? Een eikel, een geel herfstblad, een groen glimmend blad, een stukje schors, een veer, een rode bes, een dennenappel, een grasspriet, een tak en een uitgebloeide bloem. Of 10 materialen met geur of 10 groentinten of 10 eikels van klein naar groot. Je kunt eindeloos variëren. Met kinderen is het altijd een succes. Maak weer thuis een plekje vrij voor je verzamelde materialen. Zo haal je de herfst een beetje in huis.