Winter: KinderKompaskaart van januari

05-01-2019

Op de KinderKompaskaart “Winter” is een tafereel te zien zoals kinderen de winter graag zien: met veel sneeuw en ijs. Een winter zoals die niet meer zo vaak voorkomt bij ons! Voor de een is dit beeld het fijne van de winter: sneeuw en ijs in een verstild en kaal landschap. Voor de ander betekent de winter vooral binnen zijn, lekker warm wegduiken in een dekentje op de bank met de kaarsen aan.

De winter heeft meerdere gezichten. Het is in de natuur het seizoen van de winterslaap, van het opbouwen van nieuwe energie. Dieren en planten bereiden zich voor op de lente die altijd weer gaat komen. De kracht van de natuur zit in dit seizoen in de grond, daar is van alles gaande. Uiterlijk is er rust, innerlijk is er groei.

In de winter word je op jezelf teruggeworpen en kun je iets in jezelf onderzoeken waar je nog niet aan toe bent gekomen of wat nu aandacht vraagt. Als het KinderKompas deze kaart aanwijst dan is het tijd voor bezinning. Je zoekt rust en wilt stil zijn. Misschien zijn er zaken die even met rust gelaten moeten worden. Tijd om even stil te staan.

Inspiratiekaart 'in de war'

De natuur is dit voorjaar een beetje in de war. Alles groeit en bloeit eerder dan normaal. Komend weekend tikken we zelfs al zomerse temperaturen aan. Ik raak er ook een beetje van in de war. Wat mij helpt als ik wat in de war ben is het ordenen van dingen. Doe daarom net als mij en ga buiten eens op zoek naar allerlei kleine dotjes kleur: stukjes van bladeren (de vele tinten groen die er nu zijn, ongelooflijk!) en stukjes van bloemen die nu bloeien bijvoorbeeld. Orden ze dan van licht naar donker of maak een kleurenverloop zoals in de kleurencirkel. Van geel via oranje naar rood naar paars naar blauw en dan via groen weer naar geel. Brengt mij rust in mijn hoofd en ik word ontzettend blij van al die kleuren. En o ja, op een neutrale ondergrond werkt het het beste, presentatie doet ertoe!