Winter: KinderKompaskaart van januari

05-01-2019

Op de KinderKompaskaart “Winter” is een tafereel te zien zoals kinderen de winter graag zien: met veel sneeuw en ijs. Een winter zoals die niet meer zo vaak voorkomt bij ons! Voor de een is dit beeld het fijne van de winter: sneeuw en ijs in een verstild en kaal landschap. Voor de ander betekent de winter vooral binnen zijn, lekker warm wegduiken in een dekentje op de bank met de kaarsen aan.

De winter heeft meerdere gezichten. Het is in de natuur het seizoen van de winterslaap, van het opbouwen van nieuwe energie. Dieren en planten bereiden zich voor op de lente die altijd weer gaat komen. De kracht van de natuur zit in dit seizoen in de grond, daar is van alles gaande. Uiterlijk is er rust, innerlijk is er groei.

In de winter word je op jezelf teruggeworpen en kun je iets in jezelf onderzoeken waar je nog niet aan toe bent gekomen of wat nu aandacht vraagt. Als het KinderKompas deze kaart aanwijst dan is het tijd voor bezinning. Je zoekt rust en wilt stil zijn. Misschien zijn er zaken die even met rust gelaten moeten worden. Tijd om even stil te staan.

Inspiratiekaart 'Het groene hart'

De lente is nu echt losgebarsten! De regen en het warmere weer heeft alles in 'no time' tot leven gebracht. Je kunt nu buiten dan ook heel veel tinten groen vinden. Die vele tinten verdwijnen als het echt zomer wordt, dan is alles meer dezelfde tint en ook een diepere kleur groen. Dat bedenk ik niet, das echt waar, let er maar eens op. Verzamel buiten 5 verschillende tinten groen. Dit kunnen bladeren zijn, bloemschermen, grassen etc. Pak dan een vel papier en waterverf. Schilder een hartje in het midden in de lichtste tint groen die je hebt gevonden. Meng dan de 2de tint groen en schilder een groter hart in deze tint om het eerste hart. Meng zo ook de andere tinten groen totdat je een groot groen hart hebt in 5 tinten groen. Laat drogen en knip het hart uit. Leg de gevonden natuurlijke tinten groen om het hart heen of rangschik ze er bovenop.