Winter: KinderKompaskaart van januari

05-01-2019

Op de KinderKompaskaart “Winter” is een tafereel te zien zoals kinderen de winter graag zien: met veel sneeuw en ijs. Een winter zoals die niet meer zo vaak voorkomt bij ons! Voor de een is dit beeld het fijne van de winter: sneeuw en ijs in een verstild en kaal landschap. Voor de ander betekent de winter vooral binnen zijn, lekker warm wegduiken in een dekentje op de bank met de kaarsen aan.

De winter heeft meerdere gezichten. Het is in de natuur het seizoen van de winterslaap, van het opbouwen van nieuwe energie. Dieren en planten bereiden zich voor op de lente die altijd weer gaat komen. De kracht van de natuur zit in dit seizoen in de grond, daar is van alles gaande. Uiterlijk is er rust, innerlijk is er groei.

In de winter word je op jezelf teruggeworpen en kun je iets in jezelf onderzoeken waar je nog niet aan toe bent gekomen of wat nu aandacht vraagt. Als het KinderKompas deze kaart aanwijst dan is het tijd voor bezinning. Je zoekt rust en wilt stil zijn. Misschien zijn er zaken die even met rust gelaten moeten worden. Tijd om even stil te staan.

Inspiratiekaart 'Herfst'

Hoera, het is weer herfst! Een seizoen waarin er veel verandert in de natuur: bladeren verkleuren en vallen van de bomen, paddenstoelen verschijnen, bloemen laten hun zaden vallen, het licht wordt zachter, de lucht vochtiger. Dieren en planten bereiden zich voor op de komende winter. Een ideale tijd om met een mand of tas het bos in te gaan en herfstschatten te verzamelen. Een leuke manier om dit te doen is via een 'scavenger hunt'. Een soort speurtocht in de natuur. Maak hiervoor voordat je vertrekt een lijstje met materialen die je wilt vinden. Een tiental stuks is voldoende. Wat kun je zoal op het lijstje zetten? Een eikel, een geel herfstblad, een groen glimmend blad, een stukje schors, een veer, een rode bes, een dennenappel, een grasspriet, een tak en een uitgebloeide bloem. Of 10 materialen met geur of 10 groentinten of 10 eikels van klein naar groot. Je kunt eindeloos variëren. Met kinderen is het altijd een succes. Maak weer thuis een plekje vrij voor je verzamelde materialen. Zo haal je de herfst een beetje in huis.