Vader: KinderKompaskaart van juni

03-06-2019

Juni: zonneschijn, wolken, buien, volop groei, de natuur toont steeds meer kleur. Ook de Vader-kaart van het KinderKompas is kleurrijk. Als de wijzer van het KinderKompas stopt bij “Vader” dan is er aandacht nodig voor het mannelijke in je leven. Het kan over je vader gaan, maar ook over het mannelijke deel in jezelf, of een broer. Bij jongens kan het gaan over het ontwikkelen van jongen tot man. De kaart gaat ook over de linkerhersenhelft: daadkracht, moed, vechtlust, opkomen voor jezelf, het rationele, het logisch denken.

Doe de opdracht eens die elders op de website staat beschreven. Wat voor informatie geeft het verzamelen van de materialen en het maken van een geheel jou? Hoe lang is het geleden dat je zoiets hebt gedaan? Krijg je het voor elkaar? Wat voor materialen verzamel je en wat voor manier kies je om alles vast te maken? Wat zegt dit over jou ?

In de tekening van het KinderKompas zie je aspecten die bij een vader kunnen horen. Een doel stellen en behalen, op avontuur gaan, sport & spel, verder kijken dan je neus lang is, buiten zijn, bewegen, durven, grappen maken…. Welk stukje herken je in jezelf of je vader? Wat niet? Wat zou jij zelf tekenen in de cirkels?

Inspiratiekaart 'Herfst'

Hoera, het is weer herfst! Een seizoen waarin er veel verandert in de natuur: bladeren verkleuren en vallen van de bomen, paddenstoelen verschijnen, bloemen laten hun zaden vallen, het licht wordt zachter, de lucht vochtiger. Dieren en planten bereiden zich voor op de komende winter. Een ideale tijd om met een mand of tas het bos in te gaan en herfstschatten te verzamelen. Een leuke manier om dit te doen is via een 'scavenger hunt'. Een soort speurtocht in de natuur. Maak hiervoor voordat je vertrekt een lijstje met materialen die je wilt vinden. Een tiental stuks is voldoende. Wat kun je zoal op het lijstje zetten? Een eikel, een geel herfstblad, een groen glimmend blad, een stukje schors, een veer, een rode bes, een dennenappel, een grasspriet, een tak en een uitgebloeide bloem. Of 10 materialen met geur of 10 groentinten of 10 eikels van klein naar groot. Je kunt eindeloos variëren. Met kinderen is het altijd een succes. Maak weer thuis een plekje vrij voor je verzamelde materialen. Zo haal je de herfst een beetje in huis.