Ster: KinderKompaskaart van december

03-12-2018

In december staat de KinderKompaskaart ‘Ster’ centraal. Een ster straalt in het donker en is een bron van licht. Dat is fijn in deze tijd waarin de dagen korter worden en de nachten langer. Een ster staat ook voor wensen en nieuwe kansen. Als een ster valt dan mag je een wens doen! Een ster brengt geluk en laat je stralen van binnen van buiten. Onderstaand gedichtje van Monique en Hans Hagen (uit het boek ‘Jij bent de Liefste’) sluit hierbij aan.

WENS

als de maan komt
valt de nacht
ik val nog niet in slaap
ik kijk omhoog
ik wacht
als er een ster valt
zeg ik stil
wat ik het allerliefste wil

De decembermaand is de tijd dat we het in huis gezellig maken met kaarsen en andere lichtjes. We richten ons meer naar binnen. De ster past goed bij de lichtfeesten die gevierd worden. Feesten die extra licht in ons dagelijks leven brengen. Zo is St. Maarten al voorbij en Advent net gestart. Iedere week richting kerst wordt meer licht ontstoken. In Scandinavie vieren ze ook nog St. Lucia. Het grootste lichtfeest is Kerstmis. We vieren dan de komst van het licht op aarde in de vorm van de geboorte van een kind. Een ster wijst aan waar het kindje geboren is. Na de kerst lengen de dagen weer en komt er iedere dag meer natuurlijk licht. Het licht heeft het donker overwonnen.

Ga deze maand eens naar buiten op een heldere avond en verbaas je over de vele sterren. Of over alle kerstverlichting die buiten te zien is. Er is meer licht dan je misschien verwacht. Wie weet zie je een vallende ster en kun je een wens doen! Ik wens je een stralende decembermaand toe.

Inspiratiekaart 'Het groene hart'

De lente is nu echt losgebarsten! De regen en het warmere weer heeft alles in 'no time' tot leven gebracht. Je kunt nu buiten dan ook heel veel tinten groen vinden. Die vele tinten verdwijnen als het echt zomer wordt, dan is alles meer dezelfde tint en ook een diepere kleur groen. Dat bedenk ik niet, das echt waar, let er maar eens op. Verzamel buiten 5 verschillende tinten groen. Dit kunnen bladeren zijn, bloemschermen, grassen etc. Pak dan een vel papier en waterverf. Schilder een hartje in het midden in de lichtste tint groen die je hebt gevonden. Meng dan de 2de tint groen en schilder een groter hart in deze tint om het eerste hart. Meng zo ook de andere tinten groen totdat je een groot groen hart hebt in 5 tinten groen. Laat drogen en knip het hart uit. Leg de gevonden natuurlijke tinten groen om het hart heen of rangschik ze er bovenop.