Ster: KinderKompaskaart van december

03-12-2018

In december staat de KinderKompaskaart ‘Ster’ centraal. Een ster straalt in het donker en is een bron van licht. Dat is fijn in deze tijd waarin de dagen korter worden en de nachten langer. Een ster staat ook voor wensen en nieuwe kansen. Als een ster valt dan mag je een wens doen! Een ster brengt geluk en laat je stralen van binnen van buiten. Onderstaand gedichtje van Monique en Hans Hagen (uit het boek ‘Jij bent de Liefste’) sluit hierbij aan.

WENS

als de maan komt
valt de nacht
ik val nog niet in slaap
ik kijk omhoog
ik wacht
als er een ster valt
zeg ik stil
wat ik het allerliefste wil

De decembermaand is de tijd dat we het in huis gezellig maken met kaarsen en andere lichtjes. We richten ons meer naar binnen. De ster past goed bij de lichtfeesten die gevierd worden. Feesten die extra licht in ons dagelijks leven brengen. Zo is St. Maarten al voorbij en Advent net gestart. Iedere week richting kerst wordt meer licht ontstoken. In Scandinavie vieren ze ook nog St. Lucia. Het grootste lichtfeest is Kerstmis. We vieren dan de komst van het licht op aarde in de vorm van de geboorte van een kind. Een ster wijst aan waar het kindje geboren is. Na de kerst lengen de dagen weer en komt er iedere dag meer natuurlijk licht. Het licht heeft het donker overwonnen.

Ga deze maand eens naar buiten op een heldere avond en verbaas je over de vele sterren. Of over alle kerstverlichting die buiten te zien is. Er is meer licht dan je misschien verwacht. Wie weet zie je een vallende ster en kun je een wens doen! Ik wens je een stralende decembermaand toe.

Inspiratiekaart 'Herfst'

Hoera, het is weer herfst! Een seizoen waarin er veel verandert in de natuur: bladeren verkleuren en vallen van de bomen, paddenstoelen verschijnen, bloemen laten hun zaden vallen, het licht wordt zachter, de lucht vochtiger. Dieren en planten bereiden zich voor op de komende winter. Een ideale tijd om met een mand of tas het bos in te gaan en herfstschatten te verzamelen. Een leuke manier om dit te doen is via een 'scavenger hunt'. Een soort speurtocht in de natuur. Maak hiervoor voordat je vertrekt een lijstje met materialen die je wilt vinden. Een tiental stuks is voldoende. Wat kun je zoal op het lijstje zetten? Een eikel, een geel herfstblad, een groen glimmend blad, een stukje schors, een veer, een rode bes, een dennenappel, een grasspriet, een tak en een uitgebloeide bloem. Of 10 materialen met geur of 10 groentinten of 10 eikels van klein naar groot. Je kunt eindeloos variëren. Met kinderen is het altijd een succes. Maak weer thuis een plekje vrij voor je verzamelde materialen. Zo haal je de herfst een beetje in huis.