Maan: KinderKompaskaart van februari

01-02-2019

De wijzerkaart “Maan” is 1 van mijn favoriete kaarten! Ik vind de maan fascinerend, kijk vaak omhoog ’s avonds om te zien wat voor maan er aan de hemel staat. Onlangs was dat nog een hele bijzondere maan: een bloedmaan, tijdens de totale maansverduistering. Heb je het ook gezien ’s morgens vroeg? En hoe fel verlicht de volle maan stukje voor stukje weer tevoorschijn kwam, magisch vond ik het.

De maan is voor mij onlosmakelijk verbonden met het vrouwelijke, intuïtie en onderbewustzijn. De maan heeft voor mij ook te maken met onontgonnen gebied wat je kunt verkennen, iets onderzoeken wat je nog niet weet. Ik word er bijna poëtisch van, de maan is als een soort wereldnachtlamp. Lumineus en wonderbaarlijk, getijdenmeesteres, een soort hemelse sneeuwbal. De maan heeft iets melancholisch maar ook beschermend, als trouwe begeleider van de aarde. Een soort maatje.

 

Op de kaart is een meisje afgebeeld dat op een zachte manier contact maakt met het paard (als symbool voor het zielsleven). De volle maan (staat voor het op en top vrouw zijn) wordt gespiegeld in de vijver staat voor het onbewuste, dat wat er wel is maar waar je je niet bewust van bent). Het landschap is het uitzicht dat ik zie als ik bij ons buiten sta. Met natuurlijk de beuk, de vijver en de weilanden. De afgebeelde viooltjes onderin de tekening staan voor bescherming en ondersteuning. In het boekje dat bij het KinderKompas hoort staat nog meer uitgelegd over de symboliek die bij deze kaart extra belangrijk is.

 

Als je in een melancholische bui bent, zet dan eens muziek op met de maan als onderwerp. Er zijn veel ‘lunaire’ liedjes. Een paar van mijn favorieten: “Claire de lune” van Debusssy,  “Fly me to the moon” van Frank Sinatra, “La lune” van Zaz, de Mondscheinsonate van Beethoven, “Deze stand van de maan” van de Dijk of “Moonlight shadow” van Mike Oldfield. Ik houd me aanbevolen voor  muzikale “maantips” want de maan is ook muzikaal een plaatje.

Inspiratiekaart 'Het groene hart'

De lente is nu echt losgebarsten! De regen en het warmere weer heeft alles in 'no time' tot leven gebracht. Je kunt nu buiten dan ook heel veel tinten groen vinden. Die vele tinten verdwijnen als het echt zomer wordt, dan is alles meer dezelfde tint en ook een diepere kleur groen. Dat bedenk ik niet, das echt waar, let er maar eens op. Verzamel buiten 5 verschillende tinten groen. Dit kunnen bladeren zijn, bloemschermen, grassen etc. Pak dan een vel papier en waterverf. Schilder een hartje in het midden in de lichtste tint groen die je hebt gevonden. Meng dan de 2de tint groen en schilder een groter hart in deze tint om het eerste hart. Meng zo ook de andere tinten groen totdat je een groot groen hart hebt in 5 tinten groen. Laat drogen en knip het hart uit. Leg de gevonden natuurlijke tinten groen om het hart heen of rangschik ze er bovenop.