Maan: KinderKompaskaart van februari

01-02-2019

De wijzerkaart “Maan” is 1 van mijn favoriete kaarten! Ik vind de maan fascinerend, kijk vaak omhoog ’s avonds om te zien wat voor maan er aan de hemel staat. Onlangs was dat nog een hele bijzondere maan: een bloedmaan, tijdens de totale maansverduistering. Heb je het ook gezien ’s morgens vroeg? En hoe fel verlicht de volle maan stukje voor stukje weer tevoorschijn kwam, magisch vond ik het.

De maan is voor mij onlosmakelijk verbonden met het vrouwelijke, intuïtie en onderbewustzijn. De maan heeft voor mij ook te maken met onontgonnen gebied wat je kunt verkennen, iets onderzoeken wat je nog niet weet. Ik word er bijna poëtisch van, de maan is als een soort wereldnachtlamp. Lumineus en wonderbaarlijk, getijdenmeesteres, een soort hemelse sneeuwbal. De maan heeft iets melancholisch maar ook beschermend, als trouwe begeleider van de aarde. Een soort maatje.

 

Op de kaart is een meisje afgebeeld dat op een zachte manier contact maakt met het paard (als symbool voor het zielsleven). De volle maan (staat voor het op en top vrouw zijn) wordt gespiegeld in de vijver staat voor het onbewuste, dat wat er wel is maar waar je je niet bewust van bent). Het landschap is het uitzicht dat ik zie als ik bij ons buiten sta. Met natuurlijk de beuk, de vijver en de weilanden. De afgebeelde viooltjes onderin de tekening staan voor bescherming en ondersteuning. In het boekje dat bij het KinderKompas hoort staat nog meer uitgelegd over de symboliek die bij deze kaart extra belangrijk is.

 

Als je in een melancholische bui bent, zet dan eens muziek op met de maan als onderwerp. Er zijn veel ‘lunaire’ liedjes. Een paar van mijn favorieten: “Claire de lune” van Debusssy,  “Fly me to the moon” van Frank Sinatra, “La lune” van Zaz, de Mondscheinsonate van Beethoven, “Deze stand van de maan” van de Dijk of “Moonlight shadow” van Mike Oldfield. Ik houd me aanbevolen voor  muzikale “maantips” want de maan is ook muzikaal een plaatje.

Inspiratiekaart 'Herfst'

Hoera, het is weer herfst! Een seizoen waarin er veel verandert in de natuur: bladeren verkleuren en vallen van de bomen, paddenstoelen verschijnen, bloemen laten hun zaden vallen, het licht wordt zachter, de lucht vochtiger. Dieren en planten bereiden zich voor op de komende winter. Een ideale tijd om met een mand of tas het bos in te gaan en herfstschatten te verzamelen. Een leuke manier om dit te doen is via een 'scavenger hunt'. Een soort speurtocht in de natuur. Maak hiervoor voordat je vertrekt een lijstje met materialen die je wilt vinden. Een tiental stuks is voldoende. Wat kun je zoal op het lijstje zetten? Een eikel, een geel herfstblad, een groen glimmend blad, een stukje schors, een veer, een rode bes, een dennenappel, een grasspriet, een tak en een uitgebloeide bloem. Of 10 materialen met geur of 10 groentinten of 10 eikels van klein naar groot. Je kunt eindeloos variëren. Met kinderen is het altijd een succes. Maak weer thuis een plekje vrij voor je verzamelde materialen. Zo haal je de herfst een beetje in huis.