Lente: KinderKompaskaart van Maart

02-03-2018

De lente brengt alles in beweging. Alles wat zich in de winter verborgen heeft gehouden, komt in de lente weer tevoorschijn. Bloemen ontluiken, fris jong groen blad verschijnt, bomen tooien zich met tere bloesems, de hele natuur richt zich naar het licht. Vogels beginnen weer met zingen en laten horen: hier ben ik, ik leef en ik woon in dit gebied. De voorjaarszon geeft veel energie. De natuur is één grote belofte in de lente, alles stroomt vol levenskracht. Veel mensen voelen de lente in hun lijf bruisen, tintelen of kriebelen. Zeker als de dag komt dat je de lente ook kunt ruiken.

De boom op de wijzerkaart is een berk, een echte lenteboom. Rank en licht, met witte schors en kleine, beweeglijke groene blaadjes. De berk is een pioniersboom en staat in vele culturen en gebruiken voor verjonging, vernieuwing en wedergeboorte. Zuivering van lichaam en afscheid nemen van het verleden hoort ook bij de berk. Allemaal thema’s van de lente. In de vroege lente kun je je moe voelen, berkensap of een extract van de jonge blaadjes van de berk kan dan helpen vanwege de  vochtafdrijvende en ontslakkende werking.

Als het KinderKompas deze kaart aanwijst dan is het tijd voor een nieuw begin. Er is vast wel iets dat je wilt realiseren, vernieuwen, veranderen of laten groeien. Deze zachte kaart geeft je de mogelijkheid en je krijgt hulp van de lente, het meest krachtige groeiseizoen van het jaar. Steek je handen uit de mouwen, ga aan de slag. De doe-opdracht van deze maand nodigt je uit om aan de slag te gaan en een start te maken met je nieuwe plan. Succes!

 

 

Inspiratiekaart 'Herfst'

Hoera, het is weer herfst! Een seizoen waarin er veel verandert in de natuur: bladeren verkleuren en vallen van de bomen, paddenstoelen verschijnen, bloemen laten hun zaden vallen, het licht wordt zachter, de lucht vochtiger. Dieren en planten bereiden zich voor op de komende winter. Een ideale tijd om met een mand of tas het bos in te gaan en herfstschatten te verzamelen. Een leuke manier om dit te doen is via een 'scavenger hunt'. Een soort speurtocht in de natuur. Maak hiervoor voordat je vertrekt een lijstje met materialen die je wilt vinden. Een tiental stuks is voldoende. Wat kun je zoal op het lijstje zetten? Een eikel, een geel herfstblad, een groen glimmend blad, een stukje schors, een veer, een rode bes, een dennenappel, een grasspriet, een tak en een uitgebloeide bloem. Of 10 materialen met geur of 10 groentinten of 10 eikels van klein naar groot. Je kunt eindeloos variëren. Met kinderen is het altijd een succes. Maak weer thuis een plekje vrij voor je verzamelde materialen. Zo haal je de herfst een beetje in huis.