24-08-2020
De KinderKompaskaart van september is ‘Aarde’. Een kleurrijke kaart vol leven die je uitnodigt om ideeën tastbaar te maken, om letterlijk iets op aarde te zetten. DOEN.
Vanmorgen las ik, toevallig?, een artikel dat hierbij aansluit. Een artikel over de aarde, een voorpublicatie uit een boek dat binnenkort uitkomt “De toekomstige aarde” (2020), geschreven door Eric Holthaus. Het artikel bericht over hoe de toekomst van onze aarde onzeker is en hoe een jong meisje als Greta Tunberg een beweging op gang heeft gebracht van jongeren die eisen dat onze omgang met de aarde rigoureus gaat veranderen.
Het gaat niet goed met de aarde, dat zou iedereen inmiddels kunnen weten. We putten de aarde uit en blijven hier mee doorgaan alsof er niets aan de hand is. Het is de hoogste tijd voor verandering, voor actie, voor DOEN.
De auteur van het boek “de toekomstige aarde”, heeft Greta gevolgd en persoonlijk gesproken. Haar boodschap is volgens hem helder, ik citeer:
“Onze toekomst staat niet ter discussie. We verdienen het allemaal om te overleven en te floreren. Greta’s opmars als de feitelijke leider van een wereldwijde jeugdbeweging toont wel aan dat de zaken veranderd zijn. We weten allemaal allang dat er zoiets als klimaatverandering bestaat en we weten ook allang wat de oplossingen zijn: het gebruik van fossiele brandstoffen afbouwen, de landbouw hervormen en ons leven opnieuw inrichten.
De oplossingen zijn nog hetzelfde als altijd. Maar er is iets belangrijks veranderd aan deze beweging: we zijn eindelijk klaar om te luisteren. Tijdens een wandeling in de regen vroeg ik aan Greta hoe het systeem er volgens haar uit zou zien als we alles veranderd hadden. ‘Dat weet ik niet,’ zei ze, ‘dat moet nog uitgevonden worden.’
Het vergt moed om te proberen de wereld te veranderen, maar het vergt nog meer moed om toe te geven dat we nog niet weten hoe dat moet. Zowel in haar werk als privé straalt Greta uit dat ze het tegelijkertijd wel en niet weet. Dat ligt ten grondslag aan het werk dat ons nog te doen staat en het recept voor hoe we dat moeten bereiken: we moeten openstaan voor een wereld die we nu nog niet kunnen bevatten.” einde citaat
Ik weet niet precies waarom ik een stuk uit dit artikel hier citeer, behalve dat het me raakt. Ik sluit me volledig aan bij de dringende boodschap en de noodzaak om NU te veranderen. Het is tijd om te DOEN.
Hoera, het is weer herfst! Een seizoen waarin er veel verandert in de natuur: bladeren verkleuren en vallen van de bomen, paddenstoelen verschijnen, bloemen laten hun zaden vallen, het licht wordt zachter, de lucht vochtiger. Dieren en planten bereiden zich voor op de komende winter. Een ideale tijd om met een mand of tas het bos in te gaan en herfstschatten te verzamelen. Een leuke manier om dit te doen is via een 'scavenger hunt'. Een soort speurtocht in de natuur. Maak hiervoor voordat je vertrekt een lijstje met materialen die je wilt vinden. Een tiental stuks is voldoende. Wat kun je zoal op het lijstje zetten? Een eikel, een geel herfstblad, een groen glimmend blad, een stukje schors, een veer, een rode bes, een dennenappel, een grasspriet, een tak en een uitgebloeide bloem. Of 10 materialen met geur of 10 groentinten of 10 eikels van klein naar groot. Je kunt eindeloos variëren. Met kinderen is het altijd een succes. Maak weer thuis een plekje vrij voor je verzamelde materialen. Zo haal je de herfst een beetje in huis.