Kiezen: KinderKompaskaart van september

30-08-2018

 

Hallo, hier is weer een nieuwe blog over het KinderKompas. Deze zomer heb ik echt even de boel de boel gelaten, das goed gelukt! Vandaar dat er geen KinderKompaskaart van de maand augustus geweest. In plaats daarvan heb ik volop van de zon en de rust genoten. En nu heb ik veel zin om weer op te starten!

In de maand september staat de KinderKompaskaart ‘Kiezen’ centraal. Dit is een kaart die duidelijkheid kan geven bij de keuzes die bij jou nu aan de orde zijn. Waarschijnlijk heb je in de vakantie stil gestaan bij hoe je je dagelijks leven invult. Hoe besteed je je tijd? Waar wil je meer of minder tijd aan besteden?  Wat voelt goed in je leven en wat niet? Veel mensen maken na een periode van rust nieuwe keuzes voor de periode die gaat komen. De kunst is om deze keuzes / ‘goede voornemens’ echt in praktijk te brengen. Voor je het in de gaten hebt wordt je meegesleurd door de drukte van alledag en verandert er weinig.  Als je goed helder hebt wat je belangrijk vindt (diep van binnen) dan is het gemakkelijker om passende keuzes te maken.

Kinderen hebben veel te kiezen, soms treedt zelfs keuzestress op. Het meisje in de tekening zit hier ook mee. Ze probeert louter met haar hoofd keuzes te maken en raakt verstrikt in haar gedachten. Ze gebruikt bij het kiezen alleen haar hoofd. Dat heeft geholpen bij het helder maken van waar ze tussen wil kiezen (stoppen – doorgaan, rond – vierkant, verdrietig – blij). Maar hoe nu verder? Ze komt er met haar hoofd niet uit.  Bij het kiezen kun je ook je hart en je buik inschakelen. Wat voelt goed, waar word je echt blij van? Wat geeft je energie? Het hart op de jurk van het meisje staat hier symbool voor. Ook het doen wordt wel eens vergeten. Vooraf weet je vaak niet hoe een keuze uit zal pakken. Daar kun je heel lang over nadenken en blijven twijfelen. Vaak werkt het beter om een keuze een tijdje uit te proberen (een keertje mee trainen, een week lang minder gamen,  een proefles volgen, een andere plek in de klas vragen, eens bij iemand anders gaan zitten in de pauze, eerder naar bed gaan…..). Dan ervaar je wat je keuze inhoudt en kom je erachter of het voor jou de juiste keuze is. Als je geen keuze maakt dan gebeurt er ook niets. Dan kun je misschien beter de verschillende opties nummeren en een dobbelsteen je keuze laten bepalen. Iedere keuze die je wel maakt is een nieuwe start. Als je echt ‘ja’ zegt dan kun je er helemaal voor gaan. Zeg je ‘nee’ dan is dat ook een keuze. Een keuze die je de ruimte geeft voor iets nieuws.

De doe-opdracht van deze maand zet je letterlijk in beweging om een keuze te maken. De oefening leerde ik ooit bij de opleiding ‘natuurcoaching’ verzorgd door Yoke de Wilde (Smaragd Coaching). Ik dobbelde net 1, het is dan ook doe-opdracht nr. 1 die hoort bij de methode het KinderKompas. Graag deel ik de opdracht met jullie.  Veel succes!

Inspiratiekaart 'Herfst'

Hoera, het is weer herfst! Een seizoen waarin er veel verandert in de natuur: bladeren verkleuren en vallen van de bomen, paddenstoelen verschijnen, bloemen laten hun zaden vallen, het licht wordt zachter, de lucht vochtiger. Dieren en planten bereiden zich voor op de komende winter. Een ideale tijd om met een mand of tas het bos in te gaan en herfstschatten te verzamelen. Een leuke manier om dit te doen is via een 'scavenger hunt'. Een soort speurtocht in de natuur. Maak hiervoor voordat je vertrekt een lijstje met materialen die je wilt vinden. Een tiental stuks is voldoende. Wat kun je zoal op het lijstje zetten? Een eikel, een geel herfstblad, een groen glimmend blad, een stukje schors, een veer, een rode bes, een dennenappel, een grasspriet, een tak en een uitgebloeide bloem. Of 10 materialen met geur of 10 groentinten of 10 eikels van klein naar groot. Je kunt eindeloos variëren. Met kinderen is het altijd een succes. Maak weer thuis een plekje vrij voor je verzamelde materialen. Zo haal je de herfst een beetje in huis.