Kiezen: KinderKompaskaart van september

30-08-2018

 

Hallo, hier is weer een nieuwe blog over het KinderKompas. Deze zomer heb ik echt even de boel de boel gelaten, das goed gelukt! Vandaar dat er geen KinderKompaskaart van de maand augustus geweest. In plaats daarvan heb ik volop van de zon en de rust genoten. En nu heb ik veel zin om weer op te starten!

In de maand september staat de KinderKompaskaart ‘Kiezen’ centraal. Dit is een kaart die duidelijkheid kan geven bij de keuzes die bij jou nu aan de orde zijn. Waarschijnlijk heb je in de vakantie stil gestaan bij hoe je je dagelijks leven invult. Hoe besteed je je tijd? Waar wil je meer of minder tijd aan besteden?  Wat voelt goed in je leven en wat niet? Veel mensen maken na een periode van rust nieuwe keuzes voor de periode die gaat komen. De kunst is om deze keuzes / ‘goede voornemens’ echt in praktijk te brengen. Voor je het in de gaten hebt wordt je meegesleurd door de drukte van alledag en verandert er weinig.  Als je goed helder hebt wat je belangrijk vindt (diep van binnen) dan is het gemakkelijker om passende keuzes te maken.

Kinderen hebben veel te kiezen, soms treedt zelfs keuzestress op. Het meisje in de tekening zit hier ook mee. Ze probeert louter met haar hoofd keuzes te maken en raakt verstrikt in haar gedachten. Ze gebruikt bij het kiezen alleen haar hoofd. Dat heeft geholpen bij het helder maken van waar ze tussen wil kiezen (stoppen – doorgaan, rond – vierkant, verdrietig – blij). Maar hoe nu verder? Ze komt er met haar hoofd niet uit.  Bij het kiezen kun je ook je hart en je buik inschakelen. Wat voelt goed, waar word je echt blij van? Wat geeft je energie? Het hart op de jurk van het meisje staat hier symbool voor. Ook het doen wordt wel eens vergeten. Vooraf weet je vaak niet hoe een keuze uit zal pakken. Daar kun je heel lang over nadenken en blijven twijfelen. Vaak werkt het beter om een keuze een tijdje uit te proberen (een keertje mee trainen, een week lang minder gamen,  een proefles volgen, een andere plek in de klas vragen, eens bij iemand anders gaan zitten in de pauze, eerder naar bed gaan…..). Dan ervaar je wat je keuze inhoudt en kom je erachter of het voor jou de juiste keuze is. Als je geen keuze maakt dan gebeurt er ook niets. Dan kun je misschien beter de verschillende opties nummeren en een dobbelsteen je keuze laten bepalen. Iedere keuze die je wel maakt is een nieuwe start. Als je echt ‘ja’ zegt dan kun je er helemaal voor gaan. Zeg je ‘nee’ dan is dat ook een keuze. Een keuze die je de ruimte geeft voor iets nieuws.

De doe-opdracht van deze maand zet je letterlijk in beweging om een keuze te maken. De oefening leerde ik ooit bij de opleiding ‘natuurcoaching’ verzorgd door Yoke de Wilde (Smaragd Coaching). Ik dobbelde net 1, het is dan ook doe-opdracht nr. 1 die hoort bij de methode het KinderKompas. Graag deel ik de opdracht met jullie.  Veel succes!

Inspiratiekaart 'Het groene hart'

De lente is nu echt losgebarsten! De regen en het warmere weer heeft alles in 'no time' tot leven gebracht. Je kunt nu buiten dan ook heel veel tinten groen vinden. Die vele tinten verdwijnen als het echt zomer wordt, dan is alles meer dezelfde tint en ook een diepere kleur groen. Dat bedenk ik niet, das echt waar, let er maar eens op. Verzamel buiten 5 verschillende tinten groen. Dit kunnen bladeren zijn, bloemschermen, grassen etc. Pak dan een vel papier en waterverf. Schilder een hartje in het midden in de lichtste tint groen die je hebt gevonden. Meng dan de 2de tint groen en schilder een groter hart in deze tint om het eerste hart. Meng zo ook de andere tinten groen totdat je een groot groen hart hebt in 5 tinten groen. Laat drogen en knip het hart uit. Leg de gevonden natuurlijke tinten groen om het hart heen of rangschik ze er bovenop.