Keuzes maken

01-05-2020

 

Kiezen, keuzes maken en daarnaar handelen, het valt niet altijd mee. In de vreemde semi quarantaine-coronatijd waarin we nu zitten speelt het maken van keuzes iedere dag een rol. Wat doe je wel, wat laat je? Wie ontmoet je wel, op 1,5 meter afstand, wie niet? Welke risico’s neem je na een bewuste keuze? Welke risico’s moet je nemen omdat je geen andere keuze hebt? Misschien moet je rigoreuze keuzes maken vanwege veranderingen in je werksituatie of gezondheid. Kleine keuzes, grote keuzes, we zijn er bewuster mee bezig dan ‘normaal’. Een keuze maken geeft een richting aan, er gaat vaak een vraag aan duidelijkheid vooraf. Je maakt een afweging en er zijn altijd meerdere antwoorden en wegen mogelijk.

De afgelopen maanden ben ik extra blij met onze stabiele regering en de keuzes die zij maken. Weloverwogen, met aandacht voor verschillende belangen, zo duidelijk als mogelijk is en met ruimte voor eigen keuzes binnen de grenzen. Het lijkt me een enorm zware klus omdat de uitkomst van de keuzes onzeker is. Niemand heeft de antwoorden. En dan moet de regering toch keuzes maken die gevolgen hebben voor miljoenen mensen. Ga er maar aan staan! Mark Rutte sprak onlangs dan ook over ‘duivelse dilemma’s’, waar hij slecht van geslapen had. Toch worden er keuzes gemaakt. En zullen er de komende tijd nog vele moeilijke keuzes gemaakt moeten worden in het verder openstellen van de maatschappij. Ik heb groot respect voor de wijze waarop onze regering ons door deze tijd heen loodst.

Grote keuzes, kleine keuzes… de KinderKompaskaart Kiezen ondersteunt als je een besluit wilt nemen of meer duidelijkheid wilt in de keuzes die bij jou nu aan de orde zijn. Het kan ook gaan over tegenstellingen in jezelf, je tegenstrijdigheden en je behoefte om er balans in aan te brengen. Als je het plaatje voor jezelf (aan de binnenkant) helder hebt dan is het gemakkelijker om keuzes te maken (aan de binnenkant, in het dagelijks leven). Veel keuzes kun je niet alleen met je hoofd maken, vergeet vooral je hart (het voelen) niet en ga in plaats van piekeren keuzes uitproberen. Doen werkt vaak beter dan denken bij het maken van keuzes. Kom in beweging en probeer uit. Succes!

Inspiratiekaart 'Het groene hart'

De lente is nu echt losgebarsten! De regen en het warmere weer heeft alles in 'no time' tot leven gebracht. Je kunt nu buiten dan ook heel veel tinten groen vinden. Die vele tinten verdwijnen als het echt zomer wordt, dan is alles meer dezelfde tint en ook een diepere kleur groen. Dat bedenk ik niet, das echt waar, let er maar eens op. Verzamel buiten 5 verschillende tinten groen. Dit kunnen bladeren zijn, bloemschermen, grassen etc. Pak dan een vel papier en waterverf. Schilder een hartje in het midden in de lichtste tint groen die je hebt gevonden. Meng dan de 2de tint groen en schilder een groter hart in deze tint om het eerste hart. Meng zo ook de andere tinten groen totdat je een groot groen hart hebt in 5 tinten groen. Laat drogen en knip het hart uit. Leg de gevonden natuurlijke tinten groen om het hart heen of rangschik ze er bovenop.