Keuzes maken

01-05-2020

 

Kiezen, keuzes maken en daarnaar handelen, het valt niet altijd mee. In de vreemde semi quarantaine-coronatijd waarin we nu zitten speelt het maken van keuzes iedere dag een rol. Wat doe je wel, wat laat je? Wie ontmoet je wel, op 1,5 meter afstand, wie niet? Welke risico’s neem je na een bewuste keuze? Welke risico’s moet je nemen omdat je geen andere keuze hebt? Misschien moet je rigoreuze keuzes maken vanwege veranderingen in je werksituatie of gezondheid. Kleine keuzes, grote keuzes, we zijn er bewuster mee bezig dan ‘normaal’. Een keuze maken geeft een richting aan, er gaat vaak een vraag aan duidelijkheid vooraf. Je maakt een afweging en er zijn altijd meerdere antwoorden en wegen mogelijk.

De afgelopen maanden ben ik extra blij met onze stabiele regering en de keuzes die zij maken. Weloverwogen, met aandacht voor verschillende belangen, zo duidelijk als mogelijk is en met ruimte voor eigen keuzes binnen de grenzen. Het lijkt me een enorm zware klus omdat de uitkomst van de keuzes onzeker is. Niemand heeft de antwoorden. En dan moet de regering toch keuzes maken die gevolgen hebben voor miljoenen mensen. Ga er maar aan staan! Mark Rutte sprak onlangs dan ook over ‘duivelse dilemma’s’, waar hij slecht van geslapen had. Toch worden er keuzes gemaakt. En zullen er de komende tijd nog vele moeilijke keuzes gemaakt moeten worden in het verder openstellen van de maatschappij. Ik heb groot respect voor de wijze waarop onze regering ons door deze tijd heen loodst.

Grote keuzes, kleine keuzes… de KinderKompaskaart Kiezen ondersteunt als je een besluit wilt nemen of meer duidelijkheid wilt in de keuzes die bij jou nu aan de orde zijn. Het kan ook gaan over tegenstellingen in jezelf, je tegenstrijdigheden en je behoefte om er balans in aan te brengen. Als je het plaatje voor jezelf (aan de binnenkant) helder hebt dan is het gemakkelijker om keuzes te maken (aan de binnenkant, in het dagelijks leven). Veel keuzes kun je niet alleen met je hoofd maken, vergeet vooral je hart (het voelen) niet en ga in plaats van piekeren keuzes uitproberen. Doen werkt vaak beter dan denken bij het maken van keuzes. Kom in beweging en probeer uit. Succes!

Aarde: KinderKompaskaart van april

Levensplaneet. Teken een cirkel op papier. Gebruik je favoriete kleur. Teken met een kleur naar keuze onderin de cirkel een ietsjes golvende lijn van links naar rechts. Teken erboven nog een golvende lijn. Maak deze golf wat groter. Teken zo een aantal lijnen tot je bovenin de cirkel bent. Geef ieder baan met kleurpotlood een kleur. Teken in iedere baan iets wat op of in de aarde leeft. Denk aan dieren, bollen, mensen, bloemen, struiken, bomen, paddenstoelen, gras. Er ontstaat een kleurrijke wereldbol vol leven.

Lees meer