Herfst

30-09-2019

 

Hoera het is herfst! Hoewel, niet iedereen ervaart dit zo. Er zijn veel mensen die zich helmaal niet blij voelen in de herfst. Het wordt sneller donker, is buiten frisser en het regent vaker. De hoeveelheid daglicht vermindert iedere dag. Dit heeft vaak als gevolg dat we minder buiten zijn. En dat kan leiden tot een serieuze daling van je stemming. Sommige mensen krijgen de neiging om zich in huis terug te trekken. Terwijl we eigenlijk juist vaker naar buiten moeten gaan in de herfst.

Ik vind het een prachtseizoen en een feest om juist in de herfst buiten te zijn. Het zachte licht, de aardse geuren, de vele verkleuringen van bladeren, paddenstoelen die ineens opduiken, ochtendmist boven de velden, de kastanjes en noten die zo voor het oprapen liggen, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Voor iedereen die niet zomaar vanzelf naar buiten gaat deze maand heeft het IVN een leuke actie bedacht: de IVN #2uurnatuur Challenge. Het is namelijk bewezen dat natuur goed is voor je creativiteit, ontspanning, fitheid, concentratie en stemming. De positieve effecten zijn al merkbaar als je 2 uur per week de natuur in gaat! Als je je aanmeldt voor de challenge dan ontvang je 2 keer per week een verrassende uitdaging in je mailbox die je motiveert om naar buiten te gaan. Ik zou zeggen: doen!

Elders op deze site vind je een doe-opdracht uit het KinderKompas waar je ook voor naar buiten moet. Voor als je vandaag ergens een half uurtje tijd hebt en niet meer kunt wachten om naar buiten te gaan. Bye bye herfstblues!

 

 

Inspiratiekaart 'Herfst'

Hoera, het is weer herfst! Een seizoen waarin er veel verandert in de natuur: bladeren verkleuren en vallen van de bomen, paddenstoelen verschijnen, bloemen laten hun zaden vallen, het licht wordt zachter, de lucht vochtiger. Dieren en planten bereiden zich voor op de komende winter. Een ideale tijd om met een mand of tas het bos in te gaan en herfstschatten te verzamelen. Een leuke manier om dit te doen is via een 'scavenger hunt'. Een soort speurtocht in de natuur. Maak hiervoor voordat je vertrekt een lijstje met materialen die je wilt vinden. Een tiental stuks is voldoende. Wat kun je zoal op het lijstje zetten? Een eikel, een geel herfstblad, een groen glimmend blad, een stukje schors, een veer, een rode bes, een dennenappel, een grasspriet, een tak en een uitgebloeide bloem. Of 10 materialen met geur of 10 groentinten of 10 eikels van klein naar groot. Je kunt eindeloos variëren. Met kinderen is het altijd een succes. Maak weer thuis een plekje vrij voor je verzamelde materialen. Zo haal je de herfst een beetje in huis.