Herfst

30-09-2019

 

Hoera het is herfst! Hoewel, niet iedereen ervaart dit zo. Er zijn veel mensen die zich helmaal niet blij voelen in de herfst. Het wordt sneller donker, is buiten frisser en het regent vaker. De hoeveelheid daglicht vermindert iedere dag. Dit heeft vaak als gevolg dat we minder buiten zijn. En dat kan leiden tot een serieuze daling van je stemming. Sommige mensen krijgen de neiging om zich in huis terug te trekken. Terwijl we eigenlijk juist vaker naar buiten moeten gaan in de herfst.

Ik vind het een prachtseizoen en een feest om juist in de herfst buiten te zijn. Het zachte licht, de aardse geuren, de vele verkleuringen van bladeren, paddenstoelen die ineens opduiken, ochtendmist boven de velden, de kastanjes en noten die zo voor het oprapen liggen, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Voor iedereen die niet zomaar vanzelf naar buiten gaat deze maand heeft het IVN een leuke actie bedacht: de IVN #2uurnatuur Challenge. Het is namelijk bewezen dat natuur goed is voor je creativiteit, ontspanning, fitheid, concentratie en stemming. De positieve effecten zijn al merkbaar als je 2 uur per week de natuur in gaat! Als je je aanmeldt voor de challenge dan ontvang je 2 keer per week een verrassende uitdaging in je mailbox die je motiveert om naar buiten te gaan. Ik zou zeggen: doen!

Elders op deze site vind je een doe-opdracht uit het KinderKompas waar je ook voor naar buiten moet. Voor als je vandaag ergens een half uurtje tijd hebt en niet meer kunt wachten om naar buiten te gaan. Bye bye herfstblues!

 

 

Inspiratiekaart 'Het groene hart'

De lente is nu echt losgebarsten! De regen en het warmere weer heeft alles in 'no time' tot leven gebracht. Je kunt nu buiten dan ook heel veel tinten groen vinden. Die vele tinten verdwijnen als het echt zomer wordt, dan is alles meer dezelfde tint en ook een diepere kleur groen. Dat bedenk ik niet, das echt waar, let er maar eens op. Verzamel buiten 5 verschillende tinten groen. Dit kunnen bladeren zijn, bloemschermen, grassen etc. Pak dan een vel papier en waterverf. Schilder een hartje in het midden in de lichtste tint groen die je hebt gevonden. Meng dan de 2de tint groen en schilder een groter hart in deze tint om het eerste hart. Meng zo ook de andere tinten groen totdat je een groot groen hart hebt in 5 tinten groen. Laat drogen en knip het hart uit. Leg de gevonden natuurlijke tinten groen om het hart heen of rangschik ze er bovenop.