Herfst

30-09-2019

 

Hoera het is herfst! Hoewel, niet iedereen ervaart dit zo. Er zijn veel mensen die zich helmaal niet blij voelen in de herfst. Het wordt sneller donker, is buiten frisser en het regent vaker. De hoeveelheid daglicht vermindert iedere dag. Dit heeft vaak als gevolg dat we minder buiten zijn. En dat kan leiden tot een serieuze daling van je stemming. Sommige mensen krijgen de neiging om zich in huis terug te trekken. Terwijl we eigenlijk juist vaker naar buiten moeten gaan in de herfst.

Ik vind het een prachtseizoen en een feest om juist in de herfst buiten te zijn. Het zachte licht, de aardse geuren, de vele verkleuringen van bladeren, paddenstoelen die ineens opduiken, ochtendmist boven de velden, de kastanjes en noten die zo voor het oprapen liggen, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Voor iedereen die niet zomaar vanzelf naar buiten gaat deze maand heeft het IVN een leuke actie bedacht: de IVN #2uurnatuur Challenge. Het is namelijk bewezen dat natuur goed is voor je creativiteit, ontspanning, fitheid, concentratie en stemming. De positieve effecten zijn al merkbaar als je 2 uur per week de natuur in gaat! Als je je aanmeldt voor de challenge dan ontvang je 2 keer per week een verrassende uitdaging in je mailbox die je motiveert om naar buiten te gaan. Ik zou zeggen: doen!

Elders op deze site vind je een doe-opdracht uit het KinderKompas waar je ook voor naar buiten moet. Voor als je vandaag ergens een half uurtje tijd hebt en niet meer kunt wachten om naar buiten te gaan. Bye bye herfstblues!

 

 

Inspiratiekaart 'Geluid'

De eerste maanden van het jaar verlangen we vaak naar de lente. De lente met al haar frisse kleuren, vogelgeluiden, nieuw leven. Het duurt alleen nog even voordat het zover is! Ook in de winter zijn er vogelgeluiden en andere geluiden te horen. Probeer de volgende oefening maar eens uit. Zoek een plek in de natuur waar je even rustig stil kunt worden. Ga staan met je ogen dicht en neem een moment om 'te stillen'. Ga dan luisteren naar wat je hoort. Probeer een tiental verschillende geluiden te onderscheiden. Dit kunnen natuurgeluiden zijn zoals de wind, vogels, regen, gekraak van bladeren, maar ook verkeersgeluiden, stemmen..... Laat je verrassen door de diversiteit van de geluiden van de winter!