Herfst: KinderKompaskaart van oktober

28-09-2018

 

Hoera het is herfst! Mijn favoriete seizoen, als ik moet kiezen tenminste. Ik hou van de doorleefde kleuren en geuren in de herfst, de dikke lagen bladeren, rijpe vruchten en bessen, rozenbottels, kweeperen, mispels en pompoenen, stormachtig weer en natuurlijk appeltaart. Het is feest in de natuur, de natuur deelt haar mooiste schatten uit. Zeker na stormachtig weer ligt er veel moois zomaar voor het oprapen.

Herfst is ook dat het eerder donker wordt, we mogen meer naar binnen. We trekken ons weer meer terug in onze huizen. De energie keert naar binnen in plaats van naar buiten. Voed je daarom met fijne binnen momenten. Waarschijnlijk zijn dat momenten die je van binnen verrijken zoals lezen, muziek maken of luisteren, koken, samen eten, een gezelschapsspel doen, knutselen… Sta eens stil bij waar jouw binnenste blij van wordt!

De herfst is het seizoen van oogsten, overvloed en verzamelen maar ook van loslaten en opruimen. Als het KinderKompas deze kaart aanwijst dan is het tijd om even stil te staan bij wat er op dit moment bij je speelt. Wil je je successen vieren? Of is het tijd om iets los te laten? Tijd om ergens afscheid van te nemen? Ben je toe aan verandering? Of stormt het juist te veel in je leven? Het kan allemaal in de herfst. De kaart nodigt je uit om de balans op te maken. De doe-opdracht “boomtekening” kan hierbij helpen. Succes!

Inspiratiekaart 'Herfst'

Hoera, het is weer herfst! Een seizoen waarin er veel verandert in de natuur: bladeren verkleuren en vallen van de bomen, paddenstoelen verschijnen, bloemen laten hun zaden vallen, het licht wordt zachter, de lucht vochtiger. Dieren en planten bereiden zich voor op de komende winter. Een ideale tijd om met een mand of tas het bos in te gaan en herfstschatten te verzamelen. Een leuke manier om dit te doen is via een 'scavenger hunt'. Een soort speurtocht in de natuur. Maak hiervoor voordat je vertrekt een lijstje met materialen die je wilt vinden. Een tiental stuks is voldoende. Wat kun je zoal op het lijstje zetten? Een eikel, een geel herfstblad, een groen glimmend blad, een stukje schors, een veer, een rode bes, een dennenappel, een grasspriet, een tak en een uitgebloeide bloem. Of 10 materialen met geur of 10 groentinten of 10 eikels van klein naar groot. Je kunt eindeloos variëren. Met kinderen is het altijd een succes. Maak weer thuis een plekje vrij voor je verzamelde materialen. Zo haal je de herfst een beetje in huis.