Herfst: KinderKompaskaart van oktober

28-09-2018

 

Hoera het is herfst! Mijn favoriete seizoen, als ik moet kiezen tenminste. Ik hou van de doorleefde kleuren en geuren in de herfst, de dikke lagen bladeren, rijpe vruchten en bessen, rozenbottels, kweeperen, mispels en pompoenen, stormachtig weer en natuurlijk appeltaart. Het is feest in de natuur, de natuur deelt haar mooiste schatten uit. Zeker na stormachtig weer ligt er veel moois zomaar voor het oprapen.

Herfst is ook dat het eerder donker wordt, we mogen meer naar binnen. We trekken ons weer meer terug in onze huizen. De energie keert naar binnen in plaats van naar buiten. Voed je daarom met fijne binnen momenten. Waarschijnlijk zijn dat momenten die je van binnen verrijken zoals lezen, muziek maken of luisteren, koken, samen eten, een gezelschapsspel doen, knutselen… Sta eens stil bij waar jouw binnenste blij van wordt!

De herfst is het seizoen van oogsten, overvloed en verzamelen maar ook van loslaten en opruimen. Als het KinderKompas deze kaart aanwijst dan is het tijd om even stil te staan bij wat er op dit moment bij je speelt. Wil je je successen vieren? Of is het tijd om iets los te laten? Tijd om ergens afscheid van te nemen? Ben je toe aan verandering? Of stormt het juist te veel in je leven? Het kan allemaal in de herfst. De kaart nodigt je uit om de balans op te maken. De doe-opdracht “boomtekening” kan hierbij helpen. Succes!

Inspiratiekaart 'Het groene hart'

De lente is nu echt losgebarsten! De regen en het warmere weer heeft alles in 'no time' tot leven gebracht. Je kunt nu buiten dan ook heel veel tinten groen vinden. Die vele tinten verdwijnen als het echt zomer wordt, dan is alles meer dezelfde tint en ook een diepere kleur groen. Dat bedenk ik niet, das echt waar, let er maar eens op. Verzamel buiten 5 verschillende tinten groen. Dit kunnen bladeren zijn, bloemschermen, grassen etc. Pak dan een vel papier en waterverf. Schilder een hartje in het midden in de lichtste tint groen die je hebt gevonden. Meng dan de 2de tint groen en schilder een groter hart in deze tint om het eerste hart. Meng zo ook de andere tinten groen totdat je een groot groen hart hebt in 5 tinten groen. Laat drogen en knip het hart uit. Leg de gevonden natuurlijke tinten groen om het hart heen of rangschik ze er bovenop.