Groeien of stilstaan

02-04-2020

Het is april, de lente is overduidelijk begonnen. Een tijd van ontluiken, naar buiten komen, leven dat zichtbaar wordt, de eerste bloemen die bloeien , vogels die nesten bouwen en eieren leggen. In de natuur oogt alles fris, schoon en nieuw. Hoe tegengesteld is dit met de vreemde situatie waar wij mensen de laatste weken zijn beland. Ons leven speelt zich veelal binnen af, we moeten ons afzonderen en afsluiten,  we zijn bijna verplicht ons naar binnen keren. In de buitenwereld lijkt alles besmet met een voor het oog onzichtbaar virus.

Als je dan toch veel binnen bent dan biedt dit misschien wel de gelegenheid om eens na te denken over wat voor jou belangrijk is, of je je leven leeft zoals je dat wilt. En meer in het algemeen: of wij mensen ons niet anders dienen te positioneren ten opzichte van de aarde en de natuur. Hebben we onze vleugels niet te ver uitgeslagen en is het tijd om onze vrijheid een stukje in te perken en ons nederiger op te stellen? Ik heb het antwoord niet maar deze vragen houden me wel bezig.

De wijzerkaart Lente nodigt je uit om te reflecteren op wat voor jouw belangrijk is en wat je zou willen veranderen of vernieuwen. Hoe ga je na deze periode van quarantaine weer opnieuw beginnen, een nieuwe start maken? Blijft alles bij hetzelfde of ga je veranderingen aanbrengen? Wat heeft een opfrisbeurt nodig? De zachte lente-kaart biedt je mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan. Je krijgt hulp van het seizoen, de natuur ondersteunt verandering en vernieuwing nu. Kijk naar buiten naar wat er in de natuur gebeurt en kijk naar binnen naar wat er op dit moment met jou gebeurt. Misschien broed je dan over een tijd wel een nieuw ‘ei’ uit 🙂

Zorg tijdens het broeden goed voor jezelf en je naasten. Dan kunnen we over een tijd weer meer naar buiten treden en elkaar ontmoeten.

Inspiratiekaart 'Het groene hart'

De lente is nu echt losgebarsten! De regen en het warmere weer heeft alles in 'no time' tot leven gebracht. Je kunt nu buiten dan ook heel veel tinten groen vinden. Die vele tinten verdwijnen als het echt zomer wordt, dan is alles meer dezelfde tint en ook een diepere kleur groen. Dat bedenk ik niet, das echt waar, let er maar eens op. Verzamel buiten 5 verschillende tinten groen. Dit kunnen bladeren zijn, bloemschermen, grassen etc. Pak dan een vel papier en waterverf. Schilder een hartje in het midden in de lichtste tint groen die je hebt gevonden. Meng dan de 2de tint groen en schilder een groter hart in deze tint om het eerste hart. Meng zo ook de andere tinten groen totdat je een groot groen hart hebt in 5 tinten groen. Laat drogen en knip het hart uit. Leg de gevonden natuurlijke tinten groen om het hart heen of rangschik ze er bovenop.