Groeien of stilstaan

02-04-2020

Het is april, de lente is overduidelijk begonnen. Een tijd van ontluiken, naar buiten komen, leven dat zichtbaar wordt, de eerste bloemen die bloeien , vogels die nesten bouwen en eieren leggen. In de natuur oogt alles fris, schoon en nieuw. Hoe tegengesteld is dit met de vreemde situatie waar wij mensen de laatste weken zijn beland. Ons leven speelt zich veelal binnen af, we moeten ons afzonderen en afsluiten,  we zijn bijna verplicht ons naar binnen keren. In de buitenwereld lijkt alles besmet met een voor het oog onzichtbaar virus.

Als je dan toch veel binnen bent dan biedt dit misschien wel de gelegenheid om eens na te denken over wat voor jou belangrijk is, of je je leven leeft zoals je dat wilt. En meer in het algemeen: of wij mensen ons niet anders dienen te positioneren ten opzichte van de aarde en de natuur. Hebben we onze vleugels niet te ver uitgeslagen en is het tijd om onze vrijheid een stukje in te perken en ons nederiger op te stellen? Ik heb het antwoord niet maar deze vragen houden me wel bezig.

De wijzerkaart Lente nodigt je uit om te reflecteren op wat voor jouw belangrijk is en wat je zou willen veranderen of vernieuwen. Hoe ga je na deze periode van quarantaine weer opnieuw beginnen, een nieuwe start maken? Blijft alles bij hetzelfde of ga je veranderingen aanbrengen? Wat heeft een opfrisbeurt nodig? De zachte lente-kaart biedt je mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan. Je krijgt hulp van het seizoen, de natuur ondersteunt verandering en vernieuwing nu. Kijk naar buiten naar wat er in de natuur gebeurt en kijk naar binnen naar wat er op dit moment met jou gebeurt. Misschien broed je dan over een tijd wel een nieuw ‘ei’ uit 🙂

Zorg tijdens het broeden goed voor jezelf en je naasten. Dan kunnen we over een tijd weer meer naar buiten treden en elkaar ontmoeten.

Winter: KinderKompaskaart van december

Tovertak. Pak een wit papier en een wit vetkrijt of een kaars. Ga naar buiten en zoek een tak met een mooie vorm. Neem de tak mee naar binnen. Teken de tak met het witte krijt op het papier. Je ziet dus niet goed wat je doet. Teken lekker dik, doe meerdere pogingen om de tak te tekenen. Tover de tak tevoorschijn met ecoline. Nog meer toverzin? Ga dan nog een keer naar buiten om materialen te verzamelen en tover nog meer natuur tevoorschijn!

Lees meer