Groei-explosie

16-05-2022

De laatste weken is de natuur geëxplodeerd: planten en bomen tooien zich in vele tinten groen, bolgewassen en vroegbloeiende planten strijden om wie het kleurrijkst is, vogels laten op hun hardst van zich horen om hun gebied en jongen te beschermen. Alles is volop in groei en ontwikkeling. Bijen en vlinders vliegen af en aan, de natuur krioelt in de lente letterlijk van het leven.

Voor iedereen is anders wat het meeste aanspreekt, bij mij staan vlinders en libellen hoog op de lijst van favorieten. En bij de vlinders staat het ‘oranjetipje’ met stip op 1. Dit kleine vlindertje met oranje vlekken op de vleugels vliegt inmiddels weer volop rond. Het vlindertje legt eitjes op de pinksterbloem, ook al zo’n juweeltje. De eitjes worden rupsen, veelvraten, de rupsen worden een cocon, en daar kruipt dan een compleet veranderd levend wezen uit, een vlinder. Dat is pas een groei-explosie.

Alles wat leeft is constant in verandering, en dat kun je vooral in de lente goed zien. Dan groeit alles extra hard onder invloed van iedere dag steeds meer licht. De explosie duurt dan ook tot de langste dag op 21 juni, hierna bedaart alles weer een beetje. Ook weer fijn. Als je wilt ervaren wat groei inhoudt, ga dan nu regelmatig naar buiten en maak het mee!

Inspiratiekaart 'Herfst'

Hoera, het is weer herfst! Een seizoen waarin er veel verandert in de natuur: bladeren verkleuren en vallen van de bomen, paddenstoelen verschijnen, bloemen laten hun zaden vallen, het licht wordt zachter, de lucht vochtiger. Dieren en planten bereiden zich voor op de komende winter. Een ideale tijd om met een mand of tas het bos in te gaan en herfstschatten te verzamelen. Een leuke manier om dit te doen is via een 'scavenger hunt'. Een soort speurtocht in de natuur. Maak hiervoor voordat je vertrekt een lijstje met materialen die je wilt vinden. Een tiental stuks is voldoende. Wat kun je zoal op het lijstje zetten? Een eikel, een geel herfstblad, een groen glimmend blad, een stukje schors, een veer, een rode bes, een dennenappel, een grasspriet, een tak en een uitgebloeide bloem. Of 10 materialen met geur of 10 groentinten of 10 eikels van klein naar groot. Je kunt eindeloos variëren. Met kinderen is het altijd een succes. Maak weer thuis een plekje vrij voor je verzamelde materialen. Zo haal je de herfst een beetje in huis.