Groei-explosie

16-05-2022

De laatste weken is de natuur geëxplodeerd: planten en bomen tooien zich in vele tinten groen, bolgewassen en vroegbloeiende planten strijden om wie het kleurrijkst is, vogels laten op hun hardst van zich horen om hun gebied en jongen te beschermen. Alles is volop in groei en ontwikkeling. Bijen en vlinders vliegen af en aan, de natuur krioelt in de lente letterlijk van het leven.

Voor iedereen is anders wat het meeste aanspreekt, bij mij staan vlinders en libellen hoog op de lijst van favorieten. En bij de vlinders staat het ‘oranjetipje’ met stip op 1. Dit kleine vlindertje met oranje vlekken op de vleugels vliegt inmiddels weer volop rond. Het vlindertje legt eitjes op de pinksterbloem, ook al zo’n juweeltje. De eitjes worden rupsen, veelvraten, de rupsen worden een cocon, en daar kruipt dan een compleet veranderd levend wezen uit, een vlinder. Dat is pas een groei-explosie.

Alles wat leeft is constant in verandering, en dat kun je vooral in de lente goed zien. Dan groeit alles extra hard onder invloed van iedere dag steeds meer licht. De explosie duurt dan ook tot de langste dag op 21 juni, hierna bedaart alles weer een beetje. Ook weer fijn. Als je wilt ervaren wat groei inhoudt, ga dan nu regelmatig naar buiten en maak het mee!

Inspiratiekaart 'Het groene hart'

De lente is nu echt losgebarsten! De regen en het warmere weer heeft alles in 'no time' tot leven gebracht. Je kunt nu buiten dan ook heel veel tinten groen vinden. Die vele tinten verdwijnen als het echt zomer wordt, dan is alles meer dezelfde tint en ook een diepere kleur groen. Dat bedenk ik niet, das echt waar, let er maar eens op. Verzamel buiten 5 verschillende tinten groen. Dit kunnen bladeren zijn, bloemschermen, grassen etc. Pak dan een vel papier en waterverf. Schilder een hartje in het midden in de lichtste tint groen die je hebt gevonden. Meng dan de 2de tint groen en schilder een groter hart in deze tint om het eerste hart. Meng zo ook de andere tinten groen totdat je een groot groen hart hebt in 5 tinten groen. Laat drogen en knip het hart uit. Leg de gevonden natuurlijke tinten groen om het hart heen of rangschik ze er bovenop.