Groei-explosie

16-05-2022

De laatste weken is de natuur geëxplodeerd: planten en bomen tooien zich in vele tinten groen, bolgewassen en vroegbloeiende planten strijden om wie het kleurrijkst is, vogels laten op hun hardst van zich horen om hun gebied en jongen te beschermen. Alles is volop in groei en ontwikkeling. Bijen en vlinders vliegen af en aan, de natuur krioelt in de lente letterlijk van het leven.

Voor iedereen is anders wat het meeste aanspreekt, bij mij staan vlinders en libellen hoog op de lijst van favorieten. En bij de vlinders staat het ‘oranjetipje’ met stip op 1. Dit kleine vlindertje met oranje vlekken op de vleugels vliegt inmiddels weer volop rond. Het vlindertje legt eitjes op de pinksterbloem, ook al zo’n juweeltje. De eitjes worden rupsen, veelvraten, de rupsen worden een cocon, en daar kruipt dan een compleet veranderd levend wezen uit, een vlinder. Dat is pas een groei-explosie.

Alles wat leeft is constant in verandering, en dat kun je vooral in de lente goed zien. Dan groeit alles extra hard onder invloed van iedere dag steeds meer licht. De explosie duurt dan ook tot de langste dag op 21 juni, hierna bedaart alles weer een beetje. Ook weer fijn. Als je wilt ervaren wat groei inhoudt, ga dan nu regelmatig naar buiten en maak het mee!

Inspiratiekaart 'Winter'

Het lied van de winter. Ga naar buiten en neem een stevig wit papier mee en een potlood. Zoek een stille plek op en ga zitten of sta stil. Luister naar de geluiden van de winter. Om nog beter te kunnen luisteren, gebruik je de techniek van het 'stillen'. Sluit je ogen en plaats je handen als kommetjes achter je oren. Luister nu naar de geluiden om je heen. Krakende takken, de wind, vogels, menselijke geluiden... Open je ogen weer en teken de geluiden die je hoort op het papier, zodat je 'het lied van de winter' krijgt. De wind kan een golvende lijn worden, vogelgeluiden kunnen puntjes en streepjes worden... Harde geluiden teken je groot en dik, zachte geluiden dun. Stilte kan een lange rechte lijn of een onderbreking worden. Een plotseling geluid een dikke stip of een vlek. Neem je tekening mee naar binnen en werk uit door de lijnen een kleur te geven of te verduidelijken.