Groei-explosie

16-05-2022

De laatste weken is de natuur geëxplodeerd: planten en bomen tooien zich in vele tinten groen, bolgewassen en vroegbloeiende planten strijden om wie het kleurrijkst is, vogels laten op hun hardst van zich horen om hun gebied en jongen te beschermen. Alles is volop in groei en ontwikkeling. Bijen en vlinders vliegen af en aan, de natuur krioelt in de lente letterlijk van het leven.

Voor iedereen is anders wat het meeste aanspreekt, bij mij staan vlinders en libellen hoog op de lijst van favorieten. En bij de vlinders staat het ‘oranjetipje’ met stip op 1. Dit kleine vlindertje met oranje vlekken op de vleugels vliegt inmiddels weer volop rond. Het vlindertje legt eitjes op de pinksterbloem, ook al zo’n juweeltje. De eitjes worden rupsen, veelvraten, de rupsen worden een cocon, en daar kruipt dan een compleet veranderd levend wezen uit, een vlinder. Dat is pas een groei-explosie.

Alles wat leeft is constant in verandering, en dat kun je vooral in de lente goed zien. Dan groeit alles extra hard onder invloed van iedere dag steeds meer licht. De explosie duurt dan ook tot de langste dag op 21 juni, hierna bedaart alles weer een beetje. Ook weer fijn. Als je wilt ervaren wat groei inhoudt, ga dan nu regelmatig naar buiten en maak het mee!

Inspiratiekaart 'Energie'

Alle kleuren van de regenboog. Iedere kleur heeft een eigen karakter, een eigen energie. Ik word altijd vrolijk van veel verschillende kleuren bij elkaar, daar krijg ik energie van. In de natuur kun je veel kleuren vinden, zeker als je goed kijkt. Een manier om veel verschillende stukjes kleur te vinden is door een wandeling te maken waarbij je kleurensnippers (die je vooraf uit bijv. een tijdschrift hebt gescheurd) meeneemt. Dus een snipper rood, geel, blauw, oranje, groen, paars, en als je wilt nog andere kleuren die je aanspreken. Stop de snippers kleur in een envelop. Nu kun je op pad. Pak een snipper in je hand en kijk of je ergens op de grond of in de berm / het bos, waar je dan ook bent, iets ziet met dezelfde kleur of een stukje van dezelfde kleur. Maak er een foto van of raap het op als dit kan. Probeer op deze manier zoveel mogelijk kleuren te vinden. Je vindt vast veel kleuren, de hele wereld is gekleurd! Maak thuis een (digitale) collage van je vondsten, dat wordt zeker een kleurrijk geheel.