Een nieuw pad

02-10-2023

Onlangs stond in de Volkskrant een artikel met als titel ‘iets creëren kun je leren’. De auteur, Heidi Smets, omschreef treffend hoe je hiermee begint en hoe je erachter komt wat bij je past.

Haar omschrijving sluit naadloos aan bij hoe ik werk in m’n trainingen. Door te doen, veel te experimenteren met verschillende materialen. Startend met het buiten, bijv. in het bos, zoeken naar vormen en structuren die je aanspreken. Dat kan letterlijk bij “Meer Tinten Groen”.

In het bos dat het atelier omgeeft liggen de mooiste materialen om mee te starten voor het oprapen. Het begin van iets nieuws is dan zo gemaakt. Ook voor degene die het spannend vind om (weer) creatief bezig te zijn, komen, door hoe ik vervolgstappen aanbied, als vanzelf ideeën over hoe verder te gaan. Het resultaat is niet van belang, dat komt ook vanzelf. Zonder erover te hoeven nadenken. Ik stel de inhoud van de training zo samen dat iedere deelnemer stappen kan maken in het creatieve proces. Daar ligt voor mij de uitdaging en m’n expertise.

Op de tekening bij dit bericht zie je een meisje dapper lopend op haar rode laarzen. Met een beetje lef zet ze stappen. Ze weet nog niet waar ze naar toe gaat en wat dit pad zal brengen. Een soort van Roodkapje. In de trainingen die ik aanbied is het net zo: je gaat op pad zonder dat je precies weet waar je uit zult komen. Je komt in beweging en je krijgt er nieuwe energie van. Het enige wat je hoeft te doen is een nieuw pad inslaan en de eerste stap zetten om mee te komen doen. Welkom!

Inspiratiekaart 'Herfst'

Hoera, het is weer herfst! Een seizoen waarin er veel verandert in de natuur: bladeren verkleuren en vallen van de bomen, paddenstoelen verschijnen, bloemen laten hun zaden vallen, het licht wordt zachter, de lucht vochtiger. Dieren en planten bereiden zich voor op de komende winter. Een ideale tijd om met een mand of tas het bos in te gaan en herfstschatten te verzamelen. Een leuke manier om dit te doen is via een 'scavenger hunt'. Een soort speurtocht in de natuur. Maak hiervoor voordat je vertrekt een lijstje met materialen die je wilt vinden. Een tiental stuks is voldoende. Wat kun je zoal op het lijstje zetten? Een eikel, een geel herfstblad, een groen glimmend blad, een stukje schors, een veer, een rode bes, een dennenappel, een grasspriet, een tak en een uitgebloeide bloem. Of 10 materialen met geur of 10 groentinten of 10 eikels van klein naar groot. Je kunt eindeloos variëren. Met kinderen is het altijd een succes. Maak weer thuis een plekje vrij voor je verzamelde materialen. Zo haal je de herfst een beetje in huis.