Een nieuw jaar

06-01-2020

Tweeduizendtwintig is begonnen. Een heel nieuw jaar ligt voor je. Een jaar waarin er weer van alles gaat gebeuren. Heb je goede voornemens? Een wens waarvan je hoopt dat die uitkomt? De KinderKompaskaart  van januari ‘ster’ gaat over wensen. Allerlei wensen: realistische, kleine, grote, onmogelijke…..wensen die je niet durft uit te spreken of waarvan je zelfs niet durft te dromen, een wens voor jezelf, een wens voor de wereld. Alles kan.

In de tekening van de kaart ‘ster’ zit een hoop symboliek verborgen. Te veel om hier op te schrijven. Een aantal dingen zal ik toelichten, hoewel symboliek altijd persoonlijk is naar mijn mening. Symboliek is veelomvattend en kun je goed duiden in samenspraak met iemand, in een open en interactief gesprek bijvoorbeeld.

Als je naar de kaart kijkt waar valt je oog dan als eerste op, welk deel trekt je aandacht? Als je die plek hebt gevonden dan vind je hier misschien wat uitleg over dit deel van de tekening.

  • grote ster: het kind (in jou), blij fonkelend en puur. De ster is niet perfect maar daarom juist precies goed.
  • kleine sterren: nieuwe kansen. Ze geven een positieve richting, brengen geluk en licht.
  • meisje: degene die strooit met de kansen, strooit met enthousiasme en warmte vanuit het goede in het hart.
  • toverstafje: laat wensen uitkomen. Welke wens wil jij tot werkelijkheid toveren?
  • sterretjes aan de hemel: kunnen te maken hebben met overleden personen.
  • donkere hemel, de paarse achtergrond: maakt de sterren goed zichtbaar. Durf jij moeilijke of donkere dingen aan te kijken, het donker te aanschouwen? Wellicht komt er dan iets anders in het licht, wordt dat zichtbaar.
  • bedje sterretjesmos: maakt een zachte landing mogelijk voor als er iets gaat mislukken. Je hoeft niet bang te zijn om te vallen of te falen.
  • stervormige bloemen: boshyacint, paardenbloempluis, klokjesbloem, spaans margrietje, stervormige korenbloem, zaadjes van de esdoorn, klavertje vier. Google de symboliek van deze planten eens op internet en wordt verrast!
  • oranje fantasiebloem met linten: je bent zelf het centrum en alles is met alles verbonden op een luchtige, speelse manier
  • de kleuren geel en paars: tegengestelde kleuren. Licht en donker, helder en mysterieus. Wat betekent geel voor jou? En paars? Check je gevoel met informatie op internet.

Ik wens je een mooie ontdekkingstocht toe in tweeduizendtwintig!

Inspiratiekaart 'Geluid'

De eerste maanden van het jaar verlangen we vaak naar de lente. De lente met al haar frisse kleuren, vogelgeluiden, nieuw leven. Het duurt alleen nog even voordat het zover is! Ook in de winter zijn er vogelgeluiden en andere geluiden te horen. Probeer de volgende oefening maar eens uit. Zoek een plek in de natuur waar je even rustig stil kunt worden. Ga staan met je ogen dicht en neem een moment om 'te stillen'. Ga dan luisteren naar wat je hoort. Probeer een tiental verschillende geluiden te onderscheiden. Dit kunnen natuurgeluiden zijn zoals de wind, vogels, regen, gekraak van bladeren, maar ook verkeersgeluiden, stemmen..... Laat je verrassen door de diversiteit van de geluiden van de winter!