De eerstelingen

01-03-2021

In 1909 schreef Jac. P. Thijsse in een Verkade album over de lente een stukje tekst over ‘de eerstelingen’:

“Het is nog niet uitgemaakt, wie het eerst de lente proclameert: de zanglijster, de sneeuwklokjes of de hazelaar. Het ene jaar komt de vogel het eerst met het nieuwtje. Het andere jaar de heester, of de bloem. Maar in ieder geval weten zij het altijd eerder dan de mensen, die op de kalender afgaan, en menen, dat de Lente den eenentwintigsten Maart haar intocht doet.”

Deze tekst inspireerde me tot een nieuw ‘lockdown-project’ met cursisten. T/m  21 maart  fotograferen we ‘eerstelingen’: de eerste keer dat je een aankondiger van de lente ziet. Er zijn al vele eerstelingen voorbij gekomen. De natuur ontwaakt prachtig en zonder twijfel.  Soms plaats ik een foto van een eersteling op m’n Instagram-account. Verder beperk ik het delen van de foto’s tot de besloten groep van cursisten. Ga vooral ook eens op zoek naar eerstelingen: het brengt plezier en verwondering. En het laat zien dat de lente er al is!

Inspiratiekaart 'Zomerzon'

Zomerse zonnebloem. Ga buiten op zoek naar materialen in de kleuren geel, oranje of bruin. Dit kunnen bloemblaadjes, bladeren van bomen of struiken, takken, een verlaten vogelnestje, stenen etc. zijn. Verzamel een tasje of een mandje vol. Zoek een plek op met een rustige ondergrond, bijv. het gazon of grote stoeptegel. Maak nu een zonnebloem met je gevonden materialen. In het midden leg je de donkerste materialen, ongeveer in een rondje. Dan maak je met je oranje of iets lichtere materialen bloembladeren naar buiten toe. De felste, vaak is dit in de kleur geel, materialen leg je het meest naar buiten toe. Dan gaat je zonnebloem het meeste stralen. Je kunt ook een steel en bladeren maken, laat je fantasie de vrije loop!