01-03-2021
In 1909 schreef Jac. P. Thijsse in een Verkade album over de lente een stukje tekst over ‘de eerstelingen’:
“Het is nog niet uitgemaakt, wie het eerst de lente proclameert: de zanglijster, de sneeuwklokjes of de hazelaar. Het ene jaar komt de vogel het eerst met het nieuwtje. Het andere jaar de heester, of de bloem. Maar in ieder geval weten zij het altijd eerder dan de mensen, die op de kalender afgaan, en menen, dat de Lente den eenentwintigsten Maart haar intocht doet.”
Deze tekst inspireerde me tot een nieuw ‘lockdown-project’ met cursisten. T/m 21 maart fotograferen we ‘eerstelingen’: de eerste keer dat je een aankondiger van de lente ziet. Er zijn al vele eerstelingen voorbij gekomen. De natuur ontwaakt prachtig en zonder twijfel. Soms plaats ik een foto van een eersteling op m’n Instagram-account. Verder beperk ik het delen van de foto’s tot de besloten groep van cursisten. Ga vooral ook eens op zoek naar eerstelingen: het brengt plezier en verwondering. En het laat zien dat de lente er al is!
De lente is begonnen! De dagen lengen merkbaar, voorjaarsbloeiers bloeien, er verschijnen steeds meer tinten groen om ons heen, het geluid van fluitende vogels neemt toe. Maak eens een wandeling buiten waarbij je let op de geluiden om je heen. Wat voor lied zingt een vogel, wat vertelt dit lied? Een oefening die kan helpen bij het onderscheiden van nieuwe geluiden is de volgende. Sta stil op een rustige plek en sluit je ogen. Luister dan naar de geluiden om je heen en tel ieder nieuw geluid dat je hoort. Dit kan een geluid dichtbij of een geluid verder weg zijn. Na het horen van 10 verschillende geluiden open je je ogen weer. Heb je een nieuw geluid gehoord? Hoe klinkt dit nieuwe geluid? Wat vertelt het? De oefening vaker herhalen versterkt de beleving. Luister ze!