Daadkracht en moed

03-02-2020

De vaderkaart in het KinderKompas gaat over de linkerhersenhelft: daadkracht, moed, vechtlust, intelligentie, het rationele, het logisch denken. De geest. Op de tekening van deze kaart zie je aan de linkerkant voorbeelden van dingen waar je je linkerhersenhelft deze maand voor zou kunnen inzetten. Zo hoef je de kaart niet te gebruiken, maar misschien is het een mooie uitdaging. Ik ga zelf hier een poging doen. Bovenin zie ik een halve cirkelvorm met een boom en een deel van een vijver. Hoe zou ik deze tekening interpreteren als het over mij gaat? Ik ga aan het werk voor het behoud van de natuur deze maand! Ik ga deze maand enkele concrete daden doen. Zoals? Plastic opruimen in m’n straat, nu eindelijk eens m’n Rabobank rekening omzetten in een Triodos rekening, geen groenten meer in plastic verpakkingen kopen en nog minder vlees eten. Bam, dat ga ik doen. Middenin staat een tekening van een berglandschap met een vlaggetje op de top. Kan ik een nieuw vlaggetje plaatsen, een nieuw doel bepalen, bij voorkeur eentje waar moed voor nodig is? Daar ga ik over nadenken. Een zomervakantie plannen in de bergen kan natuurlijk ook, is veel makkelijker sowieso. Maar dat vergt geen moed, dus nee das niet goed genoeg. De onderste cirkel heeft te maken met reizen in de ruimte, met je blik verruimen. Reizen in de ruimte is niets voor mij, ik sta het liefst met beide benen op de grond. M’n blik verruimen, das wel iets waar ik wat mee kan. Ik ga op zoek naar een activiteit / bijeenkomst / korte training / boek waar ik nieuwe inzichten kan opdoen of nieuwe mensen ga ontmoeten. Wordt vervolgd. Vind jij ook eens uit hoe je deze maand je linker hersenhelft aan het werk kan zetten. Steek je handen uit de mouwen of ga iets doen wat je eigenlijk niet durft. Succes!

Inspiratiekaart 'Geluid'

De eerste maanden van het jaar verlangen we vaak naar de lente. De lente met al haar frisse kleuren, vogelgeluiden, nieuw leven. Het duurt alleen nog even voordat het zover is! Ook in de winter zijn er vogelgeluiden en andere geluiden te horen. Probeer de volgende oefening maar eens uit. Zoek een plek in de natuur waar je even rustig stil kunt worden. Ga staan met je ogen dicht en neem een moment om 'te stillen'. Ga dan luisteren naar wat je hoort. Probeer een tiental verschillende geluiden te onderscheiden. Dit kunnen natuurgeluiden zijn zoals de wind, vogels, regen, gekraak van bladeren, maar ook verkeersgeluiden, stemmen..... Laat je verrassen door de diversiteit van de geluiden van de winter!