Lente: KinderKompaskaart van Maart

02-03-2018

De lente brengt alles in beweging. Alles wat zich in de winter verborgen heeft gehouden, komt in de lente weer tevoorschijn. Bloemen ontluiken, fris jong groen blad verschijnt, bomen tooien zich met tere bloesems, de hele natuur richt zich naar het licht. Vogels beginnen weer met zingen en laten horen: hier ben ik, ik leef en ik woon in dit gebied. De voorjaarszon geeft veel energie. De natuur is één grote belofte in de lente, alles stroomt vol levenskracht. Veel mensen voelen de lente in hun lijf bruisen, tintelen of kriebelen. Zeker als de dag komt dat je de lente ook kunt ruiken.

De boom op de wijzerkaart is een berk, een echte lenteboom. Rank en licht, met witte schors en kleine, beweeglijke groene blaadjes. De berk is een pioniersboom en staat in vele culturen en gebruiken voor verjonging, vernieuwing en wedergeboorte. Zuivering van lichaam en afscheid nemen van het verleden hoort ook bij de berk. Allemaal thema’s van de lente. In de vroege lente kun je je moe voelen, berkensap of een extract van de jonge blaadjes van de berk kan dan helpen vanwege de  vochtafdrijvende en ontslakkende werking.

Als het KinderKompas deze kaart aanwijst dan is het tijd voor een nieuw begin. Er is vast wel iets dat je wilt realiseren, vernieuwen, veranderen of laten groeien. Deze zachte kaart geeft je de mogelijkheid en je krijgt hulp van de lente, het meest krachtige groeiseizoen van het jaar. Steek je handen uit de mouwen, ga aan de slag. De doe-opdracht van deze maand nodigt je uit om aan de slag te gaan en een start te maken met je nieuwe plan. Succes!

 

 

Inspiratiekaart 'in de war'

De natuur is dit voorjaar een beetje in de war. Alles groeit en bloeit eerder dan normaal. Het is of heel warm of dan ineens weer koud en veel regen... ik raak er ook een beetje van in de war. Wat mij helpt als ik wat in de war ben is het ordenen van dingen. Doe daarom net als mij en ga buiten eens op zoek naar allerlei kleine dotjes kleur: stukjes van bladeren (de vele tinten groen die er nu zijn, ongelooflijk!) en stukjes van bloemen die nu bloeien bijvoorbeeld. Orden ze dan van licht naar donker of maak een kleurenverloop zoals in de kleurencirkel. Van geel via oranje naar rood naar paars naar blauw en dan via groen weer naar geel. Brengt mij rust in mijn hoofd en ik word ontzettend blij van al die kleuren. En o ja, op een neutrale ondergrond werkt het het beste, presentatie doet ertoe!